Kirjaston jättiurakka - 180 000 kirjaa ja äänitettä pyyhitään noesta

Runsaan viikon takainen tulipalo Kemin kaupunginteatterissa aiheutti suurta vahinkoa myös kirjaston tiloissa. Imuroitavaa ja pyyhittävää riittää 180 000 kirjan, äänitteen ja elokuvan verran.

Kotimaa
Kemin kaupunginkirjastossa siivotaan
Heidi Hannukainen / Yle

Kemin kaupunginkirjastossa ja taidemuseossa on alkanut laaja siivousurakka. Runsaan viikon takainen tulipalo kaupunginteatterin puolella aiheutti kirjaston ja taidemuseon tiloihin nokivahinkoja, joita siivotaan tämän viikon ajan.

Kirjastotoimenjohtaja Hilkka Heikkinen kertoo, että pelkästään kirjaston puolella siivottavia teoksia on 180 000 kappaletta. Jokainen kirja on pestävä yksitellen.

– Kaikki on käytävä läpi hienojakoisen noen poistamiseksi. Kaikki pinnat imuroidaan, pehmustetut kalusteet pestään ja sitten pyyhitään nihkeällä kirjojen päälliset, Heikkinen toteaa.

Heikkinen kertoo, että asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan palauttamattomista kirjoista.

– Kenellekään ei tule sakkoja myöhästymisistä, kaikkia maksuja on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Heikkisen mukaan tavoitteena on saada tilat siivottua tällä viikolla, jotta kirjaston ovet voidaan avata maanantaina ja taidemuseo puolestaan tiistaina.

Teatterille etsitään väliaikaisia tiloja

Kemin kaupunginteatterissa puolestaan palataan normaaliin arkeen vasta keväällä. Kaupunginteatterin johtaja Sarianne Paasonen arvioi, että suuren näyttämön remontissa kestää kolme kuukautta. Teatteriravintolan ja studion remontin kesto selviää puolestaan keskiviikkona.

Siivooja
Kaupunginteatterin puolella siivoojat olivat varustautuneet happinaamareilla.Heidi Hannukainen / Yle

Paasosen mukaan teatterille etsitään väliaikaisia harjoittelu- ja esitystiloja, sillä niin näyttelijät kuin lavastamo ja puvustamokin valmistelevat jo uusia esityksiä.

– Tammikuussa aloitetaan joka tapauksessa harjoitukset jossain tilassa. Toiveena on, että saisimme Aladdinin ensi-illan huhtikuulle ja pystyisimme jatkamaan Saamelandian esityksiä, Paasonen tuumaa.

Paasosen mukaan vakituisten esitystilojen puuttuessa näyttelijät jalkautuvat nyt ympäri kaupunkia. Esimerkiksi loppuviikosta teatteriväki kiertää Kemin päiväkodeissa ja vanhainkodeissa esittämässä tiernapoika-näytelmää.