1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssi

Tanssin opettajilla menee nyt hyvin

Tanssin suosio kasvaa kankean kansan keskuudessa ja tanssinopettajien apu on tarpeen. Opiskelijat toivovat, että myös tanssitaiteeseen suhtauduttaisiin ennakkoluulottomasti, vaikka se voi tuntua vieraalta lajilta.

Piia Lehto esittää Fox Marttisen koreografian Båga skär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50. Kuva: Yle / Susanna Vilpponen

Tanssi on vienyt suomalaiset mukanaan, niin voisi ainakin päätellä television tanssiohjelmien tarjonnasta. Myös tanssinopettajiksi opiskelevat ovat huomanneet seikan ja ovat lajin suosioon tyytyväisiä.

- Kyllä suomalaiset ovat kiinnostuneita tanssista. He ovat innokkaita oppimaan tanssia, vaikka se ei ole niin verissä kuin joissain muissa maailman kolkissa, Savonia-ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi opiskeleva Suvi Toivonen kertoo.

Toivonen tuottaa kahden muun opiskelijatoverinsa kanssa Teot-tapahtumaa, jossa esitetään toisen vuosikurssin opiskelijoiden tanssiteoksia baletista afrotanssiin.

Tanssinopettajaksi voi opiskella Kuopion lisäksi Turussa ja Oulussa. Monipuolinen työnkuva työllistää valmistuneita kuitenkin ympäri maata.

- Tilausta tanssinopettajille riittää, sillä tanssi on tällä hetkellä suosittu laji ja kiinnostus lisääntyy jatkuvasti, opiskelija Fox Marttinen sanoo.

Tanssinopiskelijan opinnot jakautuvat käytännön tanssitreeniin ja teoriaopintoihin.

- Teoriaopinnot ovat osittain opettamiseen liittyviä pedagogisia opintoja ja muita tanssiin kiinteästi liittyviä aiheita, kuten ihmisen anatomiaa, Marttinen selventää.

Tanssitaidetta arvostetaan ja vierastetaan

Tanssi voi olla ilmaisumuoto tai liikuntaa. Vaikka tanssi kiinnostaa, saattaa monilla olla silti ennakkoluuloinen suhde moniulotteiseen taidemuotoon.

- Kyllä tanssitaidetta arvostetaan, mutta tanssia kohtaan saatetaan olla vähän arkoja. Ei oikein tiedetä miten siihen tulisi suhtautua tai mitä mieltä tulisi olla, Toivonen pohtii.

Fox Marttisen teos Båga skär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50, on kurkistus nykybalettiin. Koreografia hyödyntää baletin liikekieltä, mutta omintakeiseksi teoksen tekee sen pohjalla soiva Ylen merisää.

- Luin joskus uutisjutun siitä, että monille merisää tuo turvallisuuden tunteita ja lapsuuden muistoja. Ajattelin, että se on mielenkiintoinen ja epätyypillinen lähtökohta tanssiteoksen äänimaailmaksi.

Marttisen teosta ja yhtätoista muuta ryhmä- ja soolokoreografiaa pääsee katsomaan Teot-illoissa Kuopion Sotkulla tiistaista torstaihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Muutaman pelottavamman musiikkiteeman vuoksi alle 12-vuotiaiden suositellaan ottavan aikuisen mukaan näytöksiin.

- Kaikki ovat lämpimästä tervetulleita. Toivomme paikalle myös ihmisiä, jotka eivät ole ennen nähneet tanssia, Toivonen kannustaa.