1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman suurin joulupitko ilahdutti Dresdenin joulumarkkinoilla - video

Perinteinen saksalainen Stollen-joulupitko sai Dresdenissä jättimuodon. Stollen painoi yli 4 200 kiloa.

Nainen pitelee pullaa tarjottimella

Dresdenin perinteisillä joulumarkkinoilla kävijöitä ilahdutti kaikkien aikojen painavin Stollen eli perinteinen joulupitko. Stollen painoi peräti 4 246 kiloa. Jättipitkon markkinoille veti hevosvaljakkovaunut.

Dresdenin joulumarkkinoita eli Striezelmarktia on vietetty vuodesta 1434 saakka. Ne ovat näin yhdet vanhimmista eurooppalaisista joulumarkkinoista. Striezel-sana itsessään tarkoittaa joulukakkua, joten Stollenilla on Dresdenissä pitkät perinteet. Tänä vuonna markkinoilla vietetään kahdettakymmenettä Stollen-festivaalia.

Festivaaleilla valitaan myös erityinen Stollen-neito. Tämän vuoden neito kehui pitkossa käytettyjä ainesosia:

- He käyttävät ainoastaan voita eivätkä margariinia, vain parhaita sultana-rusinoita, ja hyvää rommia ulkomailta. Tämä tekee Stollenista niin erityisen, hehkutti Stollen-neito Friederike Pohl.

Stollenissä käytetään perinteisesti rusinoita, manteleita, karamellisoitua sitruunankuorta ja rommia. Jättipitkoa oli vaivaamassa yli 60 leipuria ja sitä valmistettiin kolmen ja puolen viiikon ajan. Pitkoon käytettiin yli tonni jauhoja, lähes 340 kiloa sokeria, yli 200 miljoonaa sultanaa ja 172 kiloa karamellisoitua sitruunan- ja appelsiininkuorta. Koko komeus kostutettiin 120 litralla Jamaikan rommia.

Stollenin koko ei pilannut sen makua vaan maistajat olivat tyytyväisiä.

- Se on herkullista. Hedelmäistä, mehevää, juuri sellaista kuin sen pitääkin, sanoi Steffen Scholler.

- Se ei ole liian makeaa vaan erittäin aromaattista. Se sopii hyvin glüchweinin (hehkuviinin) kanssa, sanoi puolestaan Gisela Ernst.

Festivaalin tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.