1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pulsa, Lappeenranta

Pulsan alue tyhjenee riitaisissa merkeissä

Lappeenrannassa sijaitseva Pulsan hoitokoti tyhjenee vuoden vaihteessa. Eksote lopettaa palveluostot Pulsan hoitokotiyhdistykseltä, eikä yhdistys ole löytänyt muita asiakkaita alkoholisteille tarkoitettuun hoitokotiinsa.

Kuva: YLE

Pulsan hoitokotiyhdistys harkitsee toimia Eksotea vastaan. Eksote on aloittanut Pulsan hoitokodin tyhjentämisen ja ilmoittanut, ettei aio maksaa hoitomaksuja loppuvuoden ajalta.

Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtajan Heikki Svinhufvudin mukaan Eksote rikkoo näin toimiessaan sopimuksia, jotka ovat voimassa vuoden loppuun asti. Sopimuksen rikkominen tuottaa hoitokodille huomattavat taloudelliset tappiot, koska henkilökunnalle on kuitenkin maksettava palkat joulu ja tammikuulta.

Eksoten mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaaren mukaan asiakaskohtaisissa sopimuksissa on olemassa pykälät, joiden perusteella sopimuksen voi purkaa kesken sopimuskauden. Purkamissyynä voi olla esimerkiksi organisaatiomuutokset tai asiakkaan tarpeiden muutokset.

Eksote on ostanut Pulsan hoitokotiyhdistykseltä alkoholistien hoitopalveluita. Eksoten päätyi kuitenkin lakisääteisen kilpailutuksen jälkeen toiseen palveluntarjoajaan. Osa Eksoten ja Pulsan välisistä asiakassopikusista oli katkolla vuoden vaihteessa ja osa jatkui pitkälle ensi vuoden puolelle.

Virheitä tehty molemmin puolin

Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtajan Heikki Svinhufvudin mukaan Eksoten henkilökunta oli ilmoittanut asiakkaiden poishausta yksipuolisesti ja kehottanut haastamaan oikeuteen, ellei toiminta miellytä.

- Tuntuu, että Eksoten ei tarvitse noudattaa samoja lakeja kuin meidän muiden. Meillä on kuitenkin velvoitteet, mitkä pitää täyttää, mutta Eksoten ei niitä ilmeisesti tarvitse ottaa huomioon, Svinhufud sanoo.

Mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaaren mukaan asiakkaat siirretään Pulsasta pois heidän tarpeidensa mukaan. Esimerkiksi yksi asiakas tarvitsee tukevampaa asumispalvelua, kuin mitä Pulsa pystyy tarjoamaan.

Salmisaaren mukaan Pulsan lopettamispäätöksen jälkeen on ilmennyt myös, että hoitokoti on laskuttanut kolmen asiakkaan jatkuvasta asumisesta, vaikka asiakkaat ovat olleet Pulsassa vain satunnaisesti.

Pulsan hoitokotiyhdistys kiistää väitteen. Svinhufvudin mukaan sellaista laskua ei ole kirjoitettu.

Pulsan museoalueen kohtalo auki

Pulsan rautatieasemarakennukset on listattu Suomen kulttuurihistoriallisesti merkittävien alueiden luetteloon ja rakennukset on museoitu. Jos Pulsan hoitokodin toiminta lakkaa vuoden vaihteessa, jäävät kiinteistöt kylmilleen.

Svinhufvudin mukaan kylmilleen jääminen voi olla vanhoille kiinteistöille kohtalokasta. Hoitokotiyhdistyksellä ei kuitenkaan ole varaa pitää rakennuksia lämpimänä, jos siellä ei ole toimintaa.

Eksotelle on esitetty, että se ottaisi kiinteistöt käyttöönsä. Salmisaaren mukaan asiaa harkitaan. Yksi vaihtoehto on, että Pulsan alueelle sijoitettaisiin edelleen päihdehuollon asiakkaita, mutta se toimisi itsenäisen asumisen yksikkönä.

- Meillä on tällä hetkellä päihdekuntoutujille useita itsenäisen asumisen yksiöitä, mutta monet niistä ovat erittäin huonossa kunnossa. Pulsassa olisi hyvässä kunnossa olevat tilat valmiina, Salmisaari sanoo.

Lisätty 10.12.2013 klo 16.10 Pulsan hoitokotiyhdistyksen vastaus laskutusasiaan ja muutettu sana oikeustoimia sanaksi toimia.