1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastuun pakoilu suututtaa palomestaria: "Muistakaa kansalaisvelvollisuudet"

Ohi ajaneet kaasuttivat katollaan olevan auton ohi. Autossa kolmen lapsen kanssa jumissa ollut äiti hälytti apua itse.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Pöytyällä maanantaina aamulla ojaan katolleen ajaneen auton kuljettaja joutui selviämään tilanteesta pelastajien tuloon asti yksin, vaikka ohi ajoi kymmenkunta autoa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ollaan huolissaan ohiajaneiden välinpitämättömyydestä, koska auto näkyi tielle hyvin, mutta kukaan ei reagoinut autoon mitenkään. Kuljettaja joutui itse hälyttämään pelastuslaitoksen paikalle.

Naiskuljettaja oli liikkeellä kolmen alle kouluikäisen lapsen kanssa, kun hän suistui ojaan erittäin liukkaassa kaarteessa. Auto kääntyi ojassa katolleen. Nainen sai turvavyönsä auki ja auttoi sen jälkeen lapsensa irti turvaistuimista.

Aina jos miettii, että pitäisikö minun soittaa, niin silloin pitää soittaa.

Palomestari Marko Rostedt

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palomestarin Marko Rostedtin mukaan tilanne on erittäin huolestuttava. 

- Jokaisen tulisi tarkistaa tilanne tällaisessa tapauksessa. Kenelläkään ei ole niin kiire, ettei puolta minuuttia ehdi pysähtyä, palomestari Rostedt muistuttaa.

"Ei pitäisi olla kylmä ja ajaa ohi"

Palomestarin mukaan on hyvin yleistä, että ihmiset soittavat nähneensä auton ojassa, mutta eivät ole itse menneet apuun.

- Silloin sen avun saaminenkin vaikeutuu, jos ei pysähdytä paikalle, eikä pystytä sanomaan tarkkaa onnettomuuspaikkaa.

- Aina jos miettii, että pitäisikö minun soittaa, niin silloin pitää soittaa, Rostedt sanoo.

Palomestarin mukaan jokaisen tulisi miettiä itseään vastaavaan tilanteeseen, jossa auton kuljettaja Pöytyällä maanantaina oli.

- Nyt vähän pitäisi ottaa sitä kansalaisvelvollisuutta itsestään ulos, eikä aina olla niin kylmä ja ajaa ohi, Rostedt lisää.