Hyppää sisältöön

Lehti: NSA vakoilee myös verkkopelejä

Brittilehti Guardian kertoo, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA ja Britannian tiedustelupalvelu GCHQ vakoilevat Second Life -virtuaalimaailmassa ja World of Warcraft -tietokonepelissä.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuspalvelu NSA ja Britannian tiedustelupalvelu GCHQ ovat laajentaneet vakoilutoimintaansa verkossa pelattaviin peleihin. Guardian-sanomalehdelle vuodetussa asiakirjassa kerrotaan, että tiedusteluviranomaiset ovat luoneet verkkopeleihin hahmoja, joiden avulla he ovat yrittäneet saada tietoja terroristien suunnitelmista.

NSA-paljastuksia tehnyt Edward Snowden toimitti asiakirjan myös New York Times -sanomalehdelle ja amerikkalaiselle tutkivan journalismin yhdistykselle ProPublicalle.

Vuonna 2008 kirjoitetussa asiakirjassa virtuaali- ja pelimaailmoja kuvaillaan viestintäverkostoiksi, joissa tiedustelukohteet voivat piileskellä näkyvillä. Asiakirjan mukaan tiedusteluviranomaisia huolestuttaa se, että pelaajat voivat jakaa tietoja anonyymisti pelimaailmoissa.

Vakoilu kohdistuu muun muassa Second Life -virtuaalimaailmaan ja World of Warcraft -peliin. Asiakirjassa kerrotaan, että NSA on rakentanut vakoilujärjestelmän Microsoftin XBox-konsolin Live-verkkopalvelua varten. XBox Live -yhteisössä on yli 48 miljoonaa pelaajaa.

Salaisen asiakirjan mukaan pelimaailmoissa vakoilusta tuli niin suosittua, että yhdysvaltalaisten täytyi koota erillinen ryhmä, joka piti huolen siitä, etteivät agentit vakoile toisiaan.

Asiakirjasta ei käy ilmi, onko pelien vakoilu tuottanut tulosta. Todisteita ei myöskään ole siitä, että terroristit olisivat koskaan käyttäneet pelejä suunnitelmiensa jakamiseen. Asiakirja ei myöskään kerro, miten ja kuinka paljon tietoja viranomaiset virtuaalimaailmoista keräsivät.

World of Warcraft -pelin tehnyt Blizzard Entertainment -yhtiö kertoo, ettei Yhdysvaltain tai Britannian viranomaiset kysyneet lupaa vakoilutoimintaan. Microsoft ja Second Life -virtuaalimaailman luoneen yrityksen johto ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.