Finnwatch: Marimekko salasi tiedot Thaimaan-tehtaasta

Lasitehtaalla ei käytetty riittäviä suojavarusteita, työympäristö oli erittäin kuuma ja palkat erittäin matalia, raportoi Finnwatch. Järjestö kummastelee, miksi Marimekko ei suostunut kertomaan sille alihankkijaansa. Finnwatch jäljitti tehtaan muuta kautta.

Kotimaa
Marimekon kyltti Kiteen tehtaan punaisessa seinässä.
Heikki Haapalainen / Yle

Marimekon ja Iittalan astioita valmistavalla thaimaalaistehtaalla on moitittavat työolot, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch. Ongelmia havaittiin muun muassa työturvallisuudessa, ylitöissä ja palkanmaksussa.

Tehtaan työntekijät eivät esimerkiksi käyttäneet suojavarusteita, mikä näkyi useilla työntekijöillä käsivarsien arpina. Suurimmalla osalla lasin puhaltajista ja käsittelijöistä ei ollut suojalaseja tai muita suojavälineitä, jotka turvaisivat sulan lasimassan roiskeilta.

Ilmeisin syy tähän oli tehtaan lämpötila. Tehdas tarjosi suojavarusteet, mutta monet tehtaalaiset välttivät niiden käyttöä kuumuudessa. Tehtaalla ei ollut mittaria, jolla seurata lämpötilaa. Lasiuunien kuumentamalla tehtaalla oli sattunut pyörtymisiä ja lämpöhalvauksia, joita tehdas selitti työntekijöiden alkoholin käytöllä ja muilla sairauksilla.

Kaikille Finnwatchin haastattelemille työntekijöille maksettiin palkka kirjekuoressa ilman tilinauhaa, josta kävisivät ilmi edes työtunnit. Yleisesti käytetty BSCI-järjestelmä edellyttää, etteivät ylityöt ole yli 12 tuntia viikossa – tehtaalla tavattiin 31 tunnin viikottaisia ylitöitä. Määrä ei riko Thaimaan lakia, mutta on Finnwatchin näkemyksen mukaan huomattavan kova.

Suomessa täysin erilaista

Finnwatch tutki viime kevään ja syksyn ajan Bangkokin lähellä sijaitsevaa lasitehdasta, josta se sai tiedot Iittalan omistavalta Fiskars-konsernilta. Siellä valmistetaan myös Marimekon tuotteita. Marimekko ei tosin itse suostunut kertomaan Finnwatchille omia alihankkijoitaan.

– Avoimuus on keskeinen osa yritysvastuuta ja Marimekon alihankkijoiden salaaminen herättää kysymyksiä, Finnwatch raportoi.

Marimekko oli kertonut, että sillä on kaksi thaimaalaista alihankkijaa, jotka molemmat on auditoitu kansainvälisen BSCI-järjestelmän mukaisesti. Marimekko kieltäytyi kuitenkaan kertomasta auditointien tuloksista. Finnwatch sai selville, ettei lasitehdas ollut läpäissyt vaatimuksia. Raportin loppupäätelmissä painotetaan, että Marimekon olisi merkittävästi lisättävä avoimuutta yritysvastuutoiminnassa.

Thaimaassa tavatut työkäytännöt poikkeavat suuresti suomalaisesta lasituotannosta. Suomessa esimerkiksi lasin raaka-aineseos sekoitetaan aina maskeja ja suojavaatteita käyttäen. Uusimmissa laitoksissa sekoitus tehdään vielä turvallisemmin automaatiolla – kuten Iittalaan paraikaa rakennettavassa mänkilaitoksessa.

– Kaiken kaikkiaan voi todeta, että tutkittu thaimaalainen lasitehdas oli kaukana suomalaisista standardeista. Finnwatchin näkemyksen mukaan tuotantoa ei ole siirretty tehtaalle sen vastuullisuuden vaan halvan hinnan takia, raportissa sanotaan.

Kyseisessä laitoksessa valmistettavia astioita ovat Iittalan Kastehelmi-sarjaan kuuluvat kulhot ja kakkuvadit. Marimekolle tehdas tuottaa Sukat makkaralla -astiasarjaa. Tutkitulla tehtaalla on 175 työntekijää.