Hyinen sää ja lumimyrskyt kiusaavat Yhdysvalloissa

Monin paikoin on ollut ennätyksellisen kylmää ja lumisateet ovat sotkeneet liikennettä pahoin eri puolilla maata. Lumisateet jatkuvat Koillis-Yhdysvalloissa vielä tiistainakin.

Ulkomaat
Turistit kuvaavat lumisia patsaita Vietnamin veteraanien muistomerkillä Washingtonissa.
Turistit kuvaavat lumisia patsaita Vietnamin veteraanien muistomerkillä Washingtonissa.Epa / MichaelL Reynolds

Yhdysvalloissa talvimyrskyt ja ennätyksellisen kylmä sää ovat jatkuneet eri puolilla maata. Texasissa viikonloppuna elämää vaikeuttanut räntä- ja lumimyrsky oli maanantaina siirtynyt Yhdysvaltain koillisrannikolle tuoden mukanaan paikoin noin 30 sentin verran lunta.

Yhdysvaltain luoteisosassa Montanassa puolestaan mitattiin viikonloppuna ennätyksellisen kylmä pakkaslukema, -41 celsiusastetta, mikä on kylmin mitattu lämpötila Yhdysvalloissa myrskyn aikana.

Ennusteiden mukaan tiistaiaamuun mennessä muun muassa pääkaupungissa Washington DC:ssä on määrä sataa kymmenisen senttiä lunta ja New Yorkissakin useita senttejä.

Jäinen sade sai myös tienpinnat liukkaiksi ja aiheutti sunnuntain ja maanantain aikana useita kolareita ja ketjukolareita. Sunnuntaina ainakin yksi mies kuoli Philadelphian lähellä sattuneessa 50 ajoneuvon ketjukolarissa, mutta muilta kuolonuhreilta on liikenteessä ilmeisesti vältytty. Sadat ihmiset ovat jumittuneet teille kolareiden ja huonon sään vuoksi. Esimerkiksi Arizonan ja Utahin rajamailla maantiepoliisi kertoi noin 300 ajoneuvon juuttuneen yli 20 sentin lumihankeen valtatiellä.

Lumisadetta on nähty viikonlopun aikana myös seuduilla, joissa harvemmin lunta sataa - muun muassa Kaliforniassa ja Nevadassa satoi räntää ja lunta. Kaliforniassa useita ihmisiä on kuollut hypotermiaan.

Lunta tuli lisäksi Keskilännessä Nebraskassa ja Iowassa. Syvässä etelässä Mississippissä tuhannet olivat ilman sähköä langoille kuormittuneen räntäsateen ja jään katkottua yhteyksiä. Texasissa lähes 270 000 ihmistä oli sähköttä.

Viikonlopun aikana Texasin Dallasin-Fort Worthin lentokentällä peruttiin yli 3 000 lentoa ja tuhannet muut myöhästyivät. Maanantaina peruttiin lisäksi ainakin 1 300 lentoa. Tuhannet matkustajat jäivät viikonlopun aikana jumiin lentokentälle. Myöhästymisiä ja perumisia oli laajasti myös muiden muassa Newarkissa, New Yorkissa ja Philadelphiassa.

Lähteet: AP, Reuters