1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maapallon kaikkien aikojen kylmyysennätys uudelle kymmenluvulle

Etelämantereelta löytyi yli -90 asteen pakkaslukema. Havainto tehtiin satelliitista. Tutkijat uskovat, että kylmempääkin on löydettävissä.

Ulkomaat
Vinsonin vuorijono ja Etelämantereen korkein huippu Mount Vinson lokakuussa 2012.
Vinsonin vuorijono ja Etelämantereen korkein huippu Mount Vinson lokakuussa 2012.Michael Studinger / Nasa / EPA

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliitit ovat rekisteröineet Etelämantereelta kylmimmän lämpötilan, mitä on koskaan maapallolta mitattu. Etelämantereen itäiseltä vuoristoalueelta mitattiin -92 celsius-astetta, eli -133.6 fahrenheit-astetta.

Edellinen ennätys oli -89,2 celsius-astetta, joka sekin oli havaittu Etelämantereella vuonna 1983.

Uusi havainto tehtiin, kun tutkijat kävivät läpi vanhoja satelliittimittauksia. Kylmyysennätys oli tapahtunut 10. elokuuta 2010.

Havaintopaikka oli 3 600 metrin korkeudessa vuorilla. Tutkijoiden mukaan superkylmiä lämpötiloja esiintyy Etelämantereella, kun ilmaa pysyy paikallaan vuoriston alavissa notkelmissa. Kirkkaalla ja kuivalla säällä maan lämpösäteily katoaa nopeasti avaruuteen jättäen jälkeensä äärimmäisen kylmän ilman.

Tutkijat uskovat, että kun mittauksia jatketaan, voidaan löytää kylmempiäkin kohtia.

Uutistoimisto AP on haastatellut yhdysvaltalaista jäätutkijaa Ted Scambosia, joka tietää, miten ihmisen keho reagoi äärimmäisiin lämpötiloihin. Scambosin mukaan tutkijat huvittavat Etelämantereella itseään piipahtamalla ilman vaatteita ulkoilmassa yli 70 asteen pakkasessa.

Lähteet: Yle uutiset, Reuters, AP

Lue seuraavaksi