Ukraina-lausunnot olivat viimeinen niitti uutistoimiston lopettamiselle

Ria Novostin liian objektiiviset lausunnot kaatoivat perinteisen uutistoimiston. Presidentti Vladimir Putin luo sen tilalle valtiollisen propagandakoneiston, toteaa Helsingin yliopiston Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori.

Ulkomaat
Ria Novostin toimitilat Moskovassa.
Ria Novostin toimitilat Moskovassa.Juri Kochetkov / EPA

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina asetuksen, jolla lakkautetaan maan suurin, valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti. Tilalle luodaan uusi yhtiö, Rossija Segodnja eli Russia Today.

Helsingin yliopiston Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtorin Arto Luukkasen mukaan yksi syy Ria Novostin ja Russia Todayn yhdistämiseen on se, että Ria Novosti antoi liian objektiivisia kuvauksia Ukrainan tilanteesta.

– Se oli sitten se lopullinen syy minkä takia nämä pantiin yhteen, hän totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Luukkasen mielestä Venäjän presidentti Vladimir Putin hakee muutoksella tiedotuspolitiikan yhtenäistämistä.

– Vuoden 2008 jälkeen Venäjä huomasi, että se jää tiedotussodassa toiseksi. Isolla rahalla perustettiin systeemi, johon menee vuosittain 300 miljoonaa euroa ja jossa on 2500 tiedonhankkijaa, toimittajaa. Siellä on hyviä nuoria, jotka eivät puhu mitään ”runglishia” vaan Oxfordin englantia, ja pystyvät välittämään uutisia joka puolelle maailmaa, Luukkanen arvioi.

– Tämä on ollut Putinin mukaan hyvä investointi ja tätä jatketaan. Nyt vielä nämä yhtiöt yhdistetään ja tehdään tällainen valtiollinen propagandakoneisto, Luukkanen totesi.

Niko Antin
Ykkösaamu