1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyhjille seinille heijastettavat kuviot muuttavat Tampereen keskustan valogalleriaksi

Uudistuvien valoviikkojen ensimmäinen vaihe valmistuu keväällä. Nykyiset hehkulamppukuviot ovat käytössä viimeistä kertaa ensi vuoden valoviikoilla.

Kuva: Valoa Design Oy

Tampereen perinteiset valoviikot uudistuvat. Kaupungin keskustasta tehdään valaistuksen avulla yhtenäinen taideteos. Uudistus toteutetaan vaiheittain vuosien 2013 - 2015 aikana.

Nykyiset kuviot nähdään viimeisen kerran vuoden 2014 valoviikoilla. Uutta ilmettä on mietitty jo jonkin aikaa, kertoo projektipäällikkö Markus Joonas Valovoimainen Pirkanmaa -projektista.

– Nykyiset hehkulamppukuviot ovat tulleet tiensä päähän visuaalisesti ja teknisesti. Tästä syystä jo vuonna 2011 lähdettiin pohtimaan, minkälainen valoviikkojen uusi idea voisi olla. Täysin uuteen ilmeeseen päästä vuonna 2015, jolloin järjestetään 50. valoviikot.

Ensimmäinen vaihe on valmis ensi keväänä

Uudistuksen ensimmäinen vaihe, eli valogalleria on valmis jo ensi keväänä.

Ei ole tarkoitus osoitella lampulla kenenkään makuuhuoneesta sisään, vaan etsimme ikkunattomia seiniä.

Markus Joonas

– Kevääksi on tarkoitus saada valmiiksi keskustan läntinen kortteli: Aleksiskivenkadun ja Hämeenkadun välinen alue sekä Satakunnankadun ja alarannan välinen alue.Ajatuksena on hyödyntää sellaisia paikkoja, joissa ei vielä ole mitään, eli tyhjiä seinäpintoja, sanoo Markus Joonas.

Valogalleria luodaan heijastamalla kuvioita kerrostalojen seiniin. Valokuvioiden aiheet käsittelevät esimerkiksi kaupunkitilaa tai luontoa, ja niissä voidaan nähdä muun muassa veden heijastuksia tai graafisia kuvia puiston valoista ja varjoista, kuvailee Joonas.

– Koska kyseessä on valogalleria, valo on pääosassa. Nyt ei tehdä yksittäisiä kuvioita, vaan tärkeintä on, että valoista syntyy kokonaisuus.

Joonaksen mukaan Tampereelle suunniteltu valogalleria on ainutlaatuinen.

– Keski-Euroopassa tyhjille seinäpinnoille on tehty paljon taidetta. Tällaisia valoteoksia, jotka syttyvät illalla ja muodostavat valogallerian,  ei missään ole tehty aiemmin. Tampereella ollaan nyt edelläkävijöitä.

Valot tuovat viihtyisyyttä ja turvallisuutta

Valogalleria painottuu pimeään vuodenaikaan lokakuun lopusta tammikuun loppupuolelle. Pitkä pimeä aika on juuri oikeanlainen ympäristö valotaiteelle.

– Meillä päivä on poikkeuksellisen lyhyt. Nyt kun päivän pituus on viisi ja puoli tuntia, pimeys on läsnä lähes kaikessa arkisessa liikkumisessa. Se täytyy huomioida ympäristön viihtvyydessä, muistuttaa Markus Joonas.

Entä aiheutuuko valoista häiriötä keskustan asukkaille?

– Ei ole tarkoitus osoitella lampulla kenenkään makuuhuoneesta sisään, vaan etsimme nimenomaan ikkunattomia seiniä. Toivon talotyhtiöiltä yhteistyötä. Ajatus on se, että tämä lisää asuinalueen viihtyvyyttä ja turvallisuudentunnetta.