Oulussa virisi kiista mielenterveyskuntoutujien asunnoista

Talvikankaalla osa asukkaista ihmettelee, miksi alunperin kehitysvammaisille rakennettavaksi suunniteltu asumisyksikkö muuttuikin matkan varrella mielenterveyskuntoutujien asunnoiksi.

kehitysvammaisuus
Vaikka tukiasuntojen tarve myönnetään, niitä ei yleensä halutaan naapuriin.
Risto Degerman / Yle

Oulun Talvikankaalla on virinnyt kiista mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun asumisyksikön rakentamisesta. Alunperin Talvikankaalle suunniteltiin asuntojen rakentamista kehitysvammaisille.

Osa rakennuspaikan läheisistä taloyhtiöistä on tyrmistynyt siitä, että matkan varrella yksikkö on muuttunut mielenterveyskuntoutujien asunnoiksi. Taloyhtiöiden mukaan 15-paikkainen kuntoutujien asumisyksikkö lisää rauhattomuutta alueella ja laskee asuntojen arvoa.

Hoivakotia rakentavan Artun hoiva-asuntojen toimitusjohtaja Risto Pontela kertoo, että Talvikankaalle rakentamiseen on kaupungin lupa.

- Päätimme siirtää kehitysvammaisten hoitokodin Metsokankaalle, jonne saimme rakennusluvan nopeammin. Kehitysvammaisten kodille tarvittiin rakennuslupaa nopeammin, sillä Tahkokangasta ollaan tyhjentämässä. Talvikankaan tontille on aloitettu rakentaminen kaupungin poikkeamispäätöksellä, Pontela sanoo.

Asukkaat toivovat avoimuutta

Osa alueen asukkaista olisi toivoinut kaupungilta avoimempaa vuoropuhelua rakentamiseen liittyen. Esimerkiksi yhden asunto-osakeyhtiön selvityspyynnössä todetaan, että naapureita ei ole kuultu kun poikkeamispäätös on tehty.

Kyseisestä asunto-osakeyhtiöstä ei kuitenkaan haluttu kommentoida asiaa Yle Oululle.

Myös kaupungin rakennusvalvonta on asiasta vaitonainen, sillä kaupungin myöntämästä rakennusluvasta on valitettu Oulun hallinto-oikeuteen.

Asumisyksikön rakennustyöt Talvikankaalla on valituksen takia keskeytetty.

- Nyt taitaa käydä sillä tavalla, että perustyöt täytyy tehdä kokonaan uudestaan, koska pakkanen turmelee perustuksia. Ehkä tässä on kyse tästä "not in my backyard" - ei minun takapihalleni -ilmiöstä. Tätä joutuu kohtaamaan muuallakin, Artun hoiva-asuntojen toimitusjohtaja Pontela pohtii.

- Edellisessä työpaikassani jouduin useasti keskustelemaan lähiseudun asukkaiden kanssa samoista aiheista.

Kiistoja luvassa lisää

Vastaavanlaisia kiistoja nousee esiin silloin tällöin. Odotettavissa on, että niitä tulee jatkossa lisää, sillä kaupunki on saanut viime vuosina entistä enemmän hakemuksia tuetun asumisen rakentamisesta.

Kaupungin linjana on siirtää hoitoa tarvitsevia laitoshoidosta kevyempiin yksiköihin, joten esimerkiksi yksityiset hoivakodit ovat hakeneet rakennuspaikkoja kaupungista runsaasti.