1. yle.fi
  2. Uutiset

Tekniikka ujuttautuu luokkiin: opetusvideoita työelämästä ja asiantuntijoita Skypestä

Tietotekniikasta ei saada vielä kaikkia tehoja irti kouluissa. Opettajat vastustavat tekniikka edellä etenemistä ja vaativat aikaa suunnitteluun. Mutta hyviäkin kokemuksia on saatu – ainakin oppilaiden omista opetusvideoista.

tekniikka
Opiskelijat tekevät tietokoneella tehtäviä.

Nyt kouluja rohkaistaan tekniikan käyttöön laitteiden hyödyt kokoavalla vinkkipankilla. Kaustisen ja Tampereen vetämässä nelivuotisessa projektissa on listattu laitteiden ja ohjelmistojen käyttövinkkejä.

Niitä on koottu useista kouluista ympäri Suomen.

Oppilaiden omat "opetusvideot" ovat nousseet yhdeksi suosituksi tavaksi jakaa tietoa, kertoo Kaustisen musiikkilukion hankekoordinaattori Leena Hietaniemi.

– Eräässä koulussa kaikki oppilaat videoivat tabletilla oman työelämän harjoittelupaikkansa eli mitä siellä kirjastossa tai ravintolassa oikein tehdään. Sitten tuotokset katsottiin tunnilla, jolloin kasaan saatiin aika kattava paketti työelämän kokemuksia.

Videoiden lisäksi vinkkipankista löytyy toimivia esimerkkejä Skypen ja YouTuben käytöstä sekä monta vinkkiä tabletin hyödyntämiseen. Jo monen opiskelijan taskussa kulkevat älypuhelimet ovat uineet tunneille.

– Meillä saa käyttää älypuhelinta esimerkiksi tiedonhakuun tunnilla. Ja itse olen hankkinut kännykkään ilmaiset kitaraviritin- ja metronomi-sovellukset, kertoo Kaustisen musiikkilukion opiskelija Maija Lumiaho.

Sellaisiakin kokemuksia löytyy, joissa oppiminen ei ole enää ajasta ja paikasta riippuvainen.

– Skype voi tuoda psykologin tunnille aidon psykologin kertomaan työstään. Asiantuntijoita pystyy Skypen kautta melko vaivatta "kutsumaan" luennolle luokkatilaan, silloin kun siihen tarvetta, hankekoordinaattori Leena Hietaniemi vinkkaa.

Oppilaiden tuotokset jakoon

Opettajien piirtoheitinsulkeiset saisivat monen oppilaan mielestä jäädä jo historiaan.

– Enää luennointi ei ole opettajan yksinoikeus, vaan oppilaat pääsevät itse jakamaan ja tuottamaan tietoa vaikkapa videoilla, Hietaniemi heittää.

Laitteiden ja ohjelmistojen kirjo on niin alakouluissa kuin lukioissakin vielä hyvin suuri. Tapoja toimia on yhtä monta kuin kouluakin. Myös teknisiä välineitä on toisissa kouluissa hankittu runsaasti, kun toisissa häävin lainkaan. Hietaniemi myöntää, että asiassa vallitsee epätasa-arvo koulujen välillä.

Enää luennointi ei ole opettajan yksinoikeus, vaan oppilaat pääsevät itse jakamaan ja tuottamaan tietoa vaikkapa videoilla.

Leena Hietaniemi, hankekoordinaattori

Sekava tilanne saattaa uuvuttaa myös opettajan, joka voi kokea tekniikan lisäpaineena. Kaustisen musiikkilukion kielten opettaja Jaana Mäkelä on päättänyt sukeltaa tekniikkaan asia edellä. Tekniikka tulee mukaan vasta toisena.

– Pienin askelin kun lähtee, niin ei tule haukattua liian suurta palaa. Teknisen vempeleen käytön perustelen itselleni tarpeella. Kerran otettiin saksan tunnilla Skype yhteys Itävaltaan, saksaa puhuvaan tuttuuni. Oppilaat pääsivät juttelemaan aidon natiivin kanssa ja mikäs sen hyödyllisempää, Mäkelä heittää.

Uusista laitteista eniten kouluihin on hankittu tabletteja. Ne yhdistävät monta mediaa: muun muassa kameran, kirjan, lehdet ja tiedonhaun.

Lue seuraavaksi