1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouluapulainen repii satoja kuoria päivässä

Jyväskylän lajittelukeskuksen läpi kulkee noin puolitoista miljoonaa joulukorttia ja jatkuvassa kasvussa oleva määrä paketteja. Joulupostin lajitteluun on pelkästään Jyväskylään palkattu toista sataa kausiapulaista.

Kotimaan uutiset
Joulukirjekuoria.
Ere Ek / Yle

Joulu on postissa vuoden kiireisintä aikaa. Esimerkiksi Jyväskylän postikeskuksessa työskentelee joulun alla 110 kausityöntekijää sekä postinjakelussa Jyväskylässä ahkeroi 45 kausityöntekijää.

Anniina on Itellan Jyväskylän Seppälänkankaan lajittelukeskuksessa jouluapulaisena jo kolmatta vuotta.

– Alun perin kuulin kaverilta, että postin jouluapulaisuus on rentoa ja mukavaa työtä. Ja sitä se on ollutkin.

Joulukorttien parissa puuhaavat kausiapulaiset avaavat punaisia joulukuoria ja pistävät korit eteenpäin leimattavaksi.

Kausiapulaisena työskentelevä Johanna on seonnut jo laskuissa.

– Ei kyllä pysty arvioimaan, montako kuorta menee päivässä. Satoja ainakin.

Joulukuori auttaa apulaista

Postin joulutyöt ovat suosittuja. Hakijoista harvempi kuin joka kolmas pääsee avaamaan massakuoria.

– Jouluapulaisten käsien läpi menee reilun viikon työrupeaman aikana semmoinen puolisentoista miljoonaa korttia tai ehkä pikkuisen päälle, arvioi kausiapulaisten esimies Jutta Paukama.

Punainen joulukuori helpottaa apulaisen työtä merkittävästi. Paukama selittää, että joulukuoresta kortit on helppo laittaa leimaukseen, kun ne ilman joulukorttia jouduttaisiin lajitella normaalin postin seasta yksi kerrallaan. Osa kausiapulaisista on lajittelemaan paketteja, joita tulee joulun alla postiin todella paljon.

– En uskalla veikata määriä. Pakettien määrässä mennään ihan huikeasti yli jouluaikana, jos verrataan siihen, mitä normaalisti menee.

Itella tuotantopäällikkö Eero Lestinen sanoo, että verkkokaupan kasvu näkyy selkeästi postin liikenteessä myös joulusesongin aikana.

– Verkkokauppa on noussut selkeästi, varsinkin smartpost-automaatit, joita ihmiset ovat oppineet käyttämään. Smartpostin käyttö on tosissaan pompannut edellisestäkin vuodesta.

Leimauksen jälkeen, joulukortit jatkavat matkaansa. Kuljetuksen päässä odottaa lopullinen lajittelu osoitteittain. Näistä lokeroista postinkantajat nappaavat joulutervehdykset kotiin kuljetettaviksi.

Lue seuraavaksi