Kaupunki vakuuttaa: Pori Energian osingot eivät heikennä yhtiötä

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo, että hyvää tulosta tehnyt Pori Energia voi maksaa tältä vuodelta myös hyvää osinkoa omistajalleen Porin kaupungille. Pori Energian hallituksen puheenjohtaja on arvostellut Porin vaatimia osinkoja ja lainanlyhennyksiä "hölmöläisten maton jatkamiseksi".

Pori Energia
Pori Energian logo

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo, että Pori Energialta vaadittavat osingot eivät vielä heikennä yhtiön taloudellista asemaa.

Sähköyhtiö Pori Energian hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Petri Lahtinen (kok.) on arvostellut Porin tapaa paikata budjettiaan Pori Energian kustannuksella.

- Kyse on siitä, että valtuustosopimuksen täyttämiseksi kaupunki tarvitse rahaa kassaan ja Pori Energia on kaupungin kruununjalokivenä se paras paikka, josta rahaa penätään. Viime vuodesta maksettiin 1,5 miljoonaa osinkoja, ja nyt osinko nousi 2,6 miljoonaan euroon ja lisäksi lyhennetään kaupungin lainoja miljoonalla euroja, Petri Lahtinen sanoo.

Lahtisen mielestä kaupungin olisi pidettävä huolta yhtiöistään eikä heikennettävä niiden taloutta. Nyt Pori Energia joutuu Lahtisen mukaan ottamaan lainaa pankista, jotta se pystyy maksamaan kaupungille.

"Pori Energialla on varaa osinkoihin"

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mukaan Pori Energian tulos on ollut vuonna 2013 poikkeuksellisen hyvä, joten myös yht osingot voivat olla tilapäisesti suuremmat.

Pori Energia on menestynyt liiketoiminnassaan hyvin, joten parin miljoonan keikahdus suuntaan tai toiseen ei vaikuta asiassa mitään.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus

- Siitä olen Lahtisen kanssa samaa mieltä, että jatkuvasti näin ei voida tehdä. Kertaluonteisena tämä on mahdollista. Joka vuosi kaupungin ei ole viisasta tulouttaa rahaa omistamiltaan yhtiöiltä kaupungin budjetin paikkaamiseksi. Tätä olen poliitikoille korostanut ja mielestäni he ovat asian ymmärtäneet, Hannus sanoo.

Pori Energian hallituksen puheenjohtaja Petri Lahtinen arvosteli myös sitä, että osinkojen ja lainanlyhennysten takia Pori Energian omavaraisuusaste laskee. Hannuksen mielestä Lahtisen korostama 30 prosentin omavaraisuusaste ei ole mikään tiukkaan rajattu taso, jolle pitäisi päästä.

- Tämä on pitkäjänteistä toimintaa. Pori Energia on menestynyt liiketoiminnassaan hyvin, joten parin miljoonan keikahdus suuntaan tai toiseen ei vaikuta asiassa mitään. Missään ei ole määritelty mitään absoluuttista 30 prosentin rajaa. Pori Energian omavaraisuusaste on jatkuvasti noussut. Tämä voi aiheuttaa asteen nousuun pienen tilapäisen katkoksen, mutta ei omavaraisuus tästä romutu, Hannus arvioi.

Porin kaupunki omistaa 100 prosenttia Pori Energian osakkeista.