Marttojen joulumakkara - ei niin kamalan vaikea aloittelijallekaan

Makkarantekooon ei tarvita hienoja laitteita. Pursotinpussi tai puhtaaksipestyn ketsuppipullon suuosa sopivat makkaransuolen täyttöön. Mutta jos innostut hienoista härveleistä, yleiskoneeseen saa makkarantekoonkin lisäosan.

Kotimaa
Kotitekoisen makkaran suolen saa valmiiksi puhdistettuna lihakauppiaalta.
Kotitekoisen makkaran suolen saa valmiiksi puhdistettuna lihakauppiaalta.Satu Haapanen / Yle

Makkaramassaa voi muutella myös omien mieltymysten mukaan. Naudan- ja sianlihan seoksen asemesta voit käyttää lammasta, poroa, hirveä tai vaikka lohta. Jouluiset mausteet voit korvata lampaanlihamakkarassa monenlaisilla lammasruokiin sopivilla yrteillä mintusta alkaen. Hirvimakkaraan sopii katajanmarja.

Rasvaa ei pidä makkaramassasta unohtaa. Vain kokeilemalla löydät sen juuri sinun suuhusi parhaiten sopiva maun.

Joulumakkara

  • 1 kg keitettyjä perunoita
  • 3 kg sian tai naudan lihaa
  • 500 g pekonia / silavaa
  • 1tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl kanelia
  • 2 dl korintteja
  • 2 rk suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Soseuta ne pehmeäksi soseeksi.

Jauha lihat ja silava, lisää mausteet. Sekoita lihat, mausteet ja perunat keskenään. Paista jauhelihapihvin kaltainen koepihvi ja tarkista maku. Makkaramassa saa olla ylimaustettua, koska maut tasaantuvat keitettäessä ja paistettaessa.

Pursota makkaramassa suoleen ja sido makkaroiksi. Keitä makkaroita kiehuvassa vedessä noin 20 minuuttia. Ruskista pannulla kypsiksi.

Jos aiot pakastaa osan makkaroista, keitä makkarat, jäähdytä ja laita pakkaseen. Ruskista ne vasta, kun otat ne pakkasesta käyttöön.