1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lauhtuminen on riski vesiputkille - avotulella ei jäätymiä sulatella

Kovan pakkasen jälkeinen lauhajakso tietää jälleen vesiputkien jäätymisiä. Ihmiset osaavat kuitenkin varautua ja ennaltaehkäistä putkien jäätymisiä yhä paremmin. Mikäli putket jäätyvät, on sulatuksessa syytä käyttää tervettä maalaisjärkeä.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Lämpötilalukemat ovat vaihdelleet viime päivinä nopeasti pakkasesta plusasteille, mikä rasittaa talojen putkistoja.

– Nyt kun on ollut vähemmän lunta, kova pakkanen ja taas ilma lauhtuu, niin putkien jäätymisiä on todennäköisesti odotettavissa, arvelee kajaanilaisen LVI-Aitan toimitusjohtaja Ville Hälinen.

Lumi olisi kotien putkistoille paras eriste.

– Vesiputket jäätyvät helposti paikoissa, joissa lunta aurataan maan alla kulkevien vesijohtojen päältä. Ne paikat pitäisi eristää hyvin kesäaikana. Nyt niihin paikkoihin voisi kasata lunta, että putket pysyvät sulana, Hälinen kertoo.

Ennakointi on paras keino ehkäistä putkien jäätymisiä talvella.

– Putket pitää eristää, rakenteet tiivistää, antaa ilman kiertää keittiökaapistojen sokkeloissa ja pidetään ovet ja ikkunat kiinni paikoista, joissa putkia kulkee, Hälinen opastaa.

Avotuli ei käy sulatukseen

Vanhempien talojen putket ovat osaltaan herkempiä jäätymisille, mutta takuuvarmoja eivät ole uudetkaan talot. Hälinen kertoo, että uusissa taloissa yleensä ongelma on, että ne ovat niin uusia, ettei ongelmakohtia ole vielä löydetty.

– Vanhemmissa taloissa asuu yleensä vanhempia ihmisiä, jotka ovat asuneet siinä talossa ja olosuhteissa kauemman aikaa, joten he osaavat yleensä ennaltaehkäistä putkien jäätymisiä.

Hälinen kertoo, että ihmiset osaavat varatua talveen huomattavan paljon paremmin kuin 15 – 20 vuotta sitten. Perinteisellä LVI-alan yrityksellä putkiensulatuskeikkoja on vuodesta toiseen vähemmän.

– Toki talot ovat tulleet tiiviimmiksi, mutta perimmäinen syy on siinä, että ihmiset osaavat varautua ja tietävät, millainen talvi Suomessa on.

Avotuli on kaikista pahin, koska silloin koko talo voi herkästi syttyä tuleen. Tosin putketkin kyllä sulavat silloin.

Ville Hälinen

Tee se itse -miehiäkin löytyy edelleen, mikä ei ole kiellettyä, jos putket osaa sulattaa oikein. Hälinen kuitenkin korostaa, että vähänkään epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattiliikkeisiin.

– Avotulella ei ainakaan saa lähteä sulattamaan putkia, samoin sähkösulatukset ovat kiellettyjä. Föönit, pölynimurit ja lämpimät rätit ovat hyviä sulatuskeinoja. Avotuli on kaikista pahin, koska silloin koko talo voi herkästi syttyä tuleen. Tosin putketkin kyllä sulavat silloin.

Tänä päivänä ohjeita putkien sulatukseen etsitään paljon myös netistä. Hälinen vinkkaa, että esimerkiksi Omakotitaloliiton sivuilta löytyy turvalliset ohjeet putkien sulatukseen.

– Terve maalaisjärki täällä pohjoisen olosuhteissa on kuitenkin päässä meillä kainuulaisilla. Tiedämme, missä raja menee ja milloin pitää soittaa putkiliikkeeseen.