Obama: Tarvittiin Mandela vapauttamaan sekä vanki että vartija

Yhdysvaltain presidentti sanoi puheessaan oppineensa Mandelalta jotain 30 vuotta sitten ja olevansa yhä samalla matkalla. Rakastimme häntä, koska hän oli lihaa ja verta, sanoi Obama.

Nelson Mandela
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhumassa Nelson Mandelan muistojuhlassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhumassa Nelson Mandelan muistojuhlassa 10. joulukuuta.SABC

Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan muistojuhlassa puhuneen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Etelä-Afrikassa juhlitaan ainutkertaista elämää. Maailma kiittää teitä siitä, että jaoitte Mandelan kanssamme, sanoo Obama.

Mandela vei Obaman mukaan historiaa eteenpäin miljoonien ihmisten kohdalla. Hän oli viime vuosisadan suurin vapauttaja. Mandela puhui rotujen tasa-arvon välttämättömyydestä ja piti tätä maata yhdessä. Samalla myös tuleville sukupolville taattiin vapaus, hän sanoi.

Obaman mukaan Mandelaa houkuttaisi ajatella ikonisena ihminsenä. Mandela ei kuitenkaan suostunut tähän. Hän halusi jakaa kanssamme epäilyksensä, pelkonsa, virheensä. En ole pyhimys, sanoi Mandela Obaman mukaan

Obaman mukaan rakastimme häntä, koska hän oli lihaa ja verta. Hänessä näimme ihmisen, joka taisteli sitkeästi ja uskoi. Hän kertoi mikä on mahdollista myös omassa elämässämme.

Madiba piti vihansa kurissa ja ohjasi sen järjestäytyneeseen toimintaan. Hän tiesi, että vallassa olevien vastustamisesta joutui maksamaan oman hintansa. Obaman mukaan Mandela osoitti pitkissä neuvotteluissa, ettei hän pelännyt tehdä kompromisseja. Hän oli taitava poliitikko. Siksi tämän maan perustuslaki suojaa vähemmistöjen ja kaikkien oikeutta, sanoo Yhdysvaltain presidentti.

Mandelan kaltainen henkilö tarvittiin Obaman mukaan vapauttamaan sekä vanki että vartija. Sovinnossa ei ole kyse vain puolinaisuudesta vaan siitä, että myös toisen osapuolen näkemys otetaan huomioon. Myös meidän on tutkittava itseämme, sitä, kuinka hyvin olemme soveltaneet Mandelan oppeja. Tätä kysyn myös itseltäni, miehenä ja ihmisenä, sanoo Obama.

Työ jatkuu yhä. Lapset näkevät nälkää, eivät pääse kouluun. Miehiä ja naisia on yhä vankilassa näkemyksiensä vuoksi. Tämä on todellisuutta myös tänään, sanoi Obama. Etelä-Afrikka näyttää meille, että voimme muuttaa maailmaa, hän totesi.

Obama sanoi oppineensa Mandelalta jotain 30 vuotta sitten. Hän sanoi olevansa yhä tuolloin alkaneella matkalla. En pääse koskaan Mandelan tasolle, mutta hän saa minut yrittämään, sanoi Obama. Mikä suuri sielu hän olikaan. Jumala siunatkoon hänen muistoaan, päätti Obama.