Cheekin ensimmäiset keikat lähinnä huvittivat yleisöä: ”Joujou-musa nauratti”

Cheekin alkuperäinen kiertuetiskijukka DJ Komet kertoo, millaista stadionkeikat loppuunmyyneen artistin uran alkutaival oli. DJ Komet luonnehtii ystäväänsä lojaaliksi ja huumorintajuiseksi kaveriksi, joka on paljon muutakin kuin materiaa ylistävä kiiltokuvapoika.

viihde
Cheek ja DJ Komet keikalla 2013.
Jasmin Therman

Cheekin pitkäaikainen kiertuetiskijukka Teemu Rautanen eli DJ Komet on seurannut mielenkiinnolla ystävänsä nousua Suomen musiikkikentän yhdeksi suosituimmista artisteista.

Vuosikymmen sitten lahtelaisen nuorison tapahtumakeskuksen Kasisalin räppibileissä tavannut kaksikko kiersi ”hieman” stadioneita ja jäähalleja pienemmillä lavoilla vuosia yhdessä. DJ Komet soitti Cheekin keikoilla levyjä ja tuplasi eli lauloi taustoja.

Vuonna 2008 Cheekin keikkatiskijukaksi vaihtui DJ Luoma. DJ Komet piti taukoa musiikista, kunnes palasi uudelleen sen pariin toisen lahtelaisräppäri Brädin mukana.

Rautasen mukaan Cheekistä julkisuudessa syntynyt mielikuva ei täysin pidä paikkaansa. Pinnallisuus ja materialismi kuuluvat musiikkityyliin, mutta Jare Tiihonen on paljon muutakin.

- Hän tykkää autoista. Kulttuuriin kuuluu menestyksen ihannoiminen eritavalla kuin suomalaiset ovat tottuneet. Jos ihmiset kuuntelisivat Jaren levyjä, sieltä löytyy hänen syvempi puolensa.

Yhteinen sävel löytyi heti

Kelataanpa aikaa taaksepäin siihen hetkeen, kun Teemu Rautasen isoveli perusti toisen lahtelaisnuorukaisen kanssa hiphopkollektiivi 5th Elementin, joka ryhtyi järjestämään räppibileitä. Vaikka Cheek on pari vuotta Rautasta vanhempi, yhteinen sävel löytyi nopeasti.

Lopulta jengi tottui ja ymmärsi, ettei hiphop ole mitään pelleilyä.

Teemu Rautanen

- Aluksi esiinnyimme muutaman ihmisen yleisöille. Sittemmin teimme yhdessä yli tuhat keikkaa, Rautanen kertaa.

Vuonna 2013 suuri osa suomalaisista tietää, kuka on Cheek. Tilanne oli vuosikymmen sitten aivan päinvastainen. Koko hiphop-genre oli valtaväestölle tuntematon.

- Kasisalin bileissä jengi tykkäsi. Esiinnyimme myös muissa tapahtumissa, joissa yleisö katsoi hymy huulilla, että tämä on nyt tätä joujou-musiikkia. Firmojen pikkujouluissakin olemme käyneet hauskuuttamassa, mutta aina olemme tehneet musaa tosissamme. Lopulta jengi tottui ja ymmärsi, ettei se mitään pelleilyä ole, Rautanen sanoo.

Ihailua ja kadehtintaa

Cheekin menestys on Suomen mittakaavassa ainutlaatuista. Ihailijoita, inhoajia ja kadehtijoita riittää – myös hiphop-genren sisällä.

Rautasen mukaan useimmat pystyvät iloitsemaan Cheekin saavutuksista, sillä yhden menestys ruokkii myös muita.

- Toisaalta kaikki varmasti haluaisivat myydä stadioneita ja jäähalleja loppuun.

DJ Komet tuurasi alkuvuonna muutaman keikan verran DJ Luomaa Cheekin mukana. Rautanen myöntää, että ajatus keikkailusta Suomen suosituimman artistin kanssa kiehtoo.

- Tavallaan. Tosin tein aikanaan päätöksen, että lopetin musiikin parissa vähäksi aikaa, mikä oli tärkeää. Se alkoi tuntua liian raskaalta. En varmasti enää olisi musiikin kanssa tekemisissä, jos en olisi pitänyt taukoa.

Vaikka DJ Komet ei enää nousisikaan Cheekin kanssa samalle lavalle, hän aikoo ehdottomasti olla ensi elokuussa paikalla katsomassa, miten Kasisalin kaveri ottaa yleisönsä.

- Toki olen paikalla. Se tilaisuus pitää ilman muuta todistaa, Rautanen hymyilee.