Turvakotien valtionrahoituksen toivotaan tuovan varmuutta

Turvakotien rahoitus on siirtymässä reilun vuoden kuluttua valtiolle. Odotukset kentällä ovat positiivisia ja toiveita on, että valtionrahoituksen myötä turvakotipaikkoja voitaisiin saada lisää paikkakunnille, joissa tilanne on heikko. Suomessa on turvakotipaikkoja vain murto-osa EU:n suosituksesta.

Kotimaa
Vaasan ensi- ja turvakoti
Juha Kemppainen / Yle

Turvakotien rahoituspohjan muutos otetaan muun muassa Vaasan ensi- ja turvakotiyhdistyksessä tyytyväisenä vastaan. Rahoitus on siirtymässä vuonna 2015 valtiolle, mutta vielä tällä hetkellä ensi- ja turvakodit toimivat yhdistyspohjalta. Niiden rahoitus tulee pääasiassa kunnilta ja osa toiminnasta Raha-automaattiyhdistykseltä.

Valtion varmempi rahoitus voisi tuoda myös lisäpaikkoja turvakoteihin. Tosin Vaasassa turvakoti muutti vuoden alussa uusiin tiloihin ja samalla paikkoja tuli jo pari lisää. Vaasan ensi- ja turvakotiyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Kiviranta toivoo, että valtionrahoituksen myötä paikkoja saataisiin lisää etenkin paikkakunnille, joissa tilanne on heikompi. Esimerkkinä hän mainitsee Seinäjoen, jossa ei ole omaa turvakotia.

– Toivoisin ainakin, että meidän toimintamme ei tästä muutu nyt, kun saimme lisäpaikkoja. Toisaalta toivoisin ja tiedänkin, että esimerkiksi Seinäjoen seudulla on keskusteltu uuden ensi- ja turvakodin avaamisesta. Samoin toivoisin, että näitä, joita on nyt suljettu, mietittäisiin uudestaan ja harkittaisiin, koska selkeästi ensi- ja turvakotitoiminta on sellaista toimintaa, johon täytyisi panostaa.

Turvakotipaikkoja vain murto-osa suosituksesta

Tällä hetkellä Suomessa on noin sata turvakotipaikkaa, mutta Euroopan unionin suositukset ovat siihen nähden viisinkertaiset. Kivirannan mukaan paikkoja toki pitäisi saada kattavasti koko maahan, mutta ei hallitsemattomasti.

– Tarve kuitenkin ratkaisee eli ei suinpäin pitäisi lähteä turvakotipaikkoja lisäämään. Kun meille (Vaasaan) tuli nyt paikkoja kaksi lisää elikkä meillä on aikaisempaan verrattuna enemmän paikkoja, niin me ollaan oltu tilanteessa, että meillä ei ole talon jokainen huone ollut täynnä kertaakaan tämän puolen vuoden aikana – onneksi. Mutta katsotaan nyt, mitä joulunjälkeinen aika tuo tulleessaan. Lähtisin siitä, että harkiten lisätään paikkoja, tarpeen mukaisesti, Marjatta Kiviranta toteaa.