Kouluihin ehdotetaan uskontotietoa uskonnonopetuksen tilalle

Kansanedustajissa on halua muuttaa koulujen uskonnon opetusta. Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Sanna Lauslahti (kok.) järjestävät tiistaina keskustelutilaisuuden koulujen uskonnonopetuksen nykytilanteesta.

Kotimaa
Risti ikkunamaalauksessa.
Petri Aaltonen / Yle

Kansanedustajat haluavat herättää keskustelua muun muassa siitä, pitäisikö uskontoa opettaa eri uskontoihin kuuluville omissa ryhmissään vai kaikille yhteisillä uskontotiedon tunteina.

Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että keskustelunavaus on viesti erityisesti Opetushallituksen työryhmälle, joka pohtii uskonnon oppiaineen sisältöjä.

- Uudet opetussuunnitelmat tulevat voimaan vuonna 2016. Toivoisimme, että erityisesti tämän työryhmän jäsenet reagoisivat ehdotukseen. Keskustelua heidän kanssaan emme ole vielä käyneet, Alanko-Kahiluoto kertoo.

Edellisen kerran peruskoulun opetussuunnitelmia uudistettiin vuonna 2004.

Kansanedustajien ehdottaman mallin mukaan uskontotiedon opetussisällöt olisivat yhteisiä eri uskonnoille ja elämänkatsomustiedolle. Kunkin uskontokunnan omat opetussisällöt opetettaisiin erikseen.

- Ei tämäkään ole välttämättä ideaalimalli, mutta etiikan ja arvojen opetus on tärkeää. Lisäksi kannustaisin pohtimaan sitä, pitäisikö filosofiaa opettaa kouluissa entistä nuoremmille oppilaille, kuten monissa Euroopan maissa tehdään, Alanko-Kahiluoto sanoo.

"Nykyisessä mallissa käytännön ongelmia"

Kansanedustajien mukaan uudistuksia tarvitaan, koska nykyisessä mallissa on käytännön ongelmia. Helsingin kaupungin opetuslautakunnan puheenjohtajana toimiva Alanko-Kahiluoto kertoo seuranneensa pitkään itä-Helsingin koulujen tilannetta.

- Siellä ongelma on se, että päteviä uskonnonopettajia ei ole. Opettajia joudutaan haalimaan ties mistä ja silloin useinkaan uskonnollisen tunnustuksettomuuden vaatimus ei toteudu. Oppilaat joutuvat myös matkustamaan opetuksen perässä, hän toteaa.

Opetuksen yhdistäminen toisi myös säästöjä. Kuntaliiton arvion mukaan katsomusaineiden yhdistämisellä yhdeksi oppiaineeksi on mahdollista säästää vuosittain henkilöstökuluissa noin 20 miljoonaa euroa.

Alanko-Kahiluoto myöntää, että uudistusta ei välttämättä otettaisi vastaan nikottelematta. Hän kertoo jutelleensa asiasta opettajien ja rehtorien kanssa ja kertoo kouluväen olevan asian suhteen pohdiskelevalla kannalla.

- Islam-taustaisissa perheissä huolta saattaa esimerkiksi herättää se, että islam on enemmän kuin uskonto, se on myös kulttuuri. Heistä saattaisi tuntua siltä, että jos uskontoa ei opetettaisi koulussa, sitä ei myöskään arvosteta, ja se voisi laskea motivaatiota koulunkäyntiin, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Täysin uskontojen vaikutuksesta vapaaseen kouluelämään Alanko-Kahiluoto suhtautuu varauksella. Hänen puolestaan esimerkiksi Suvivirsi ja Enkeli taivaan -jouluvirsi saisivat jatkossakin kuulua koulujen ohjelmistoon.

- Kouluilla on omia järjestelyjään niihin hetkiin. Henkilökohtaisesti en pidä niitä virsiä ongelmana. Jokaisella on myös oikeus omaan uskontoonsa, Alanko-Kahiluoto sanoo.

A-Studio: Stream jatkaa keskustelua perjantaina 13.12. TV1:llä klo 21. Uskonnon opetuksesta keskustelevat kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja Kristillisdemokraattisten Nuorten tuore puheenjohtaja Mikko Kiuttu, islamin opettaja Suaad Onninselkä ja elämänkatsomustiedon opettaja Ukri Pulliainen.__Osallistu lähetykseen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) tai Twitterissä (siirryt toiseen palveluun): #a_stream.