Outokummun teräsromukuormasta löytyi cesium-137:ää

Teräksen raaka-aineeksi käytettävän kierrätysraaka-aineen seasta on löytynyt radioaktiivista cesium-137 -ainetta. Löydös paljastui kuitenkin jo ennen sulattoon joutumista.

Kotimaa
Kierrätysteräskuorma kulkee skannerin läpi Outokummun terästehtaalla Torniossa.
YLE / Antti Heikinmatti

Outokummun terässulatolle Torniossa matkalla olleesta raaka-ainekuormasta on löytynyt radioaktiivista cesium-137 -ainetta. Teräsromun sekaan joutunut aine ei kuitenkaan ehtinyt sulattoon asti, vaan se paljastui tehtaan säteilyportilla.

Outokummun mukaan marraskuun lopulla sattunut tapaus ei ole poikkeuksellinen, sillä vastaavia löytöjä tehdään arviolta vuosittain. Tavallisesti säteilymittarit kuitenkin piippaavat amerikiumista.

- Radioaktiivisen säteilylähteen voimakkuudeksi arvioidaan noin 1,5 gigabecquereliä, eli pitkäaikainen altistuminen säteilylle voisi aiheuttaa vamman, kertoo tarkastaja Santtu Hellstén Säteilyturvakeskuksesta.

- Amerikiumiin verrattuna cesiumin joutuminen sulattoon olisi ollut huomattavasti riskialttiimpaa, koska sen höyrystymislämpötila on amerikiumia alhaisempi. Sulatus olisi näin levittänyt säteilylähteen huomattavasti laajemmalle.

Sulatus olisi voinut aiheuttaa terveyshaittoja

Hellsténin mukaan sulattaminen olisi voinut aiheuttaa terveyshaittoja sulaton työntekijöillr ja mahdollisesti myös pienen päästön sen ulkopuolelle.

- Juuri tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää, että Outokummun tyyppisissä kohteissa on käytössä riittävä määrä toimivia säteilyportteja, jotka estävät säteilylähteiden joutumista prosessiin, kiittelee Hellstén.

Outokumpu kuljetutti havaitun säteilylähteen Kuusakosken Heinolan tehtaille jatkotoimia varten STUKin ohjeistuksen mukaisesti. STUK selvittää radioaktiivisen aineen alkuperää.

- Suomessa ja esimerkiksi Venäjällä näin suuret säteilylähteet on rekisteröity. Olisikin tärkeää päästä selvittämään esimerkiksi säteilylähteen suojakapselin sarjanumeron perusteella, mistä aine on peräisin.

Cesium-137:ää, kuten myös aiemmissa löydöissä havaittua amerikiumia, käytetään muun muassa teollisuuden mittalaitteissa.