Yksinäisen sairauskohtaus ja ovi lukossa – ambulanssihenkilöstön erikoistilanne

Kuinka ambulanssityöntekijät toimivat, kun yksin asuva ihminen on saanut sairauskohtauksen ja ovi on lukossa? Tuosta vain sisälle ei saa murtautua.

Kotimaa
Ensihoitajia nousee ambulanssiin.
Yle

Yksinäinen saa sairauskohtauksen kotonaan, eikä pääse nousemaan lattialta. Hän saa soitettua hätäkeskukseen ja ambulanssikin porhaltaa paikalle, mutta ovi on tiukasti lukossa. Sarjassamme ambulanssihenkilöstön erikoistilanteita.

- Meidän on varmistuttava ensinnäkin siitä, että osoite on varmasti oikein. Kurkimme postiluukusta ja ikkunoista ja pyrimme saamaan puhe- ja näköyhteyden autettavaan tilanteen vakavuuden selvittämiseksi, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Petteri Hakkarainen kertoo.

Lyömme ikkunan tai oven ikkunan rikki.

Petteri Hakkarainen

Ilman varmaa tietoa sisälle ei mennä, koska osoite saattaa olla väärä. Mikäli on kyse esimerkiksi rintakivusta, sisälle mennään "kaikin mahdollisin keinoin".

- Lyömme ikkunan tai oven ikkunan rikki. Muutama ovi murretaan vuosittain.

Osassa ambulansseja on lukkoporia, joilla päästään sisälle melko pienin vaurioin. Tarvittaessa asioista neuvotellaan niin poliisin kuin pelastuslaitoksenkin kanssa. Mikäli kyseessä on taloyhtiö, yleisavain voidaan pyytää talohuollosta tai käydä läpi naapurustoa.

Naapuriapua ja lapsellekin neuvoja

Paljon puhuttu yhteisöllisyys olisi kultaakin kalliimpaa hädässä. Hätätilanteisiin voi varautua juttelemalla luotettavaksi kokemiensa naapurien kanssa – alttiudestaan sairauskohtauksiin ja vara-avaimen säilytyksestä saattaa olla viisasta kertoa, jotta pelastaminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Lapselle kannattaa neuvoa tärkeimpiä toimintatapoja hätätilannetta varten. Voihan olla niin, että lapsi on kahdestaan vanhempansa kanssa kotona ja vanhempi saa sairauskohtauksen.

- Hätänumerosta 112 kannattaa kertoa lapselle ja korostaa, että se on tarkoitettu nimenomaan oikeisiin hätätilanteisiin. Lasta voi neuvoa myös soittamaan naapurin ovikelloa, vinkkaa ensihoitopäällikkö Petteri Hakkarainen.