1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mylly pyörii omasta raaka-aineesta saatavan ylijäämän voimin

Helsingin Myllyn Vaasan tuotantolaitos on saanut oman biovoimalaitoksen. Kaurahiutaleiden valmistus kuluttaa paljon lämpöä ja uusi voimalaitos tuottaa koko laitoksen tarvitseman energian kauran kuorinnassa syntyvän kaurankuoren polttamisella. Sen lasketaan säästävän jopa 270 000 litraa polttoöljyä vuodessa.

Helsingin Myllyn biovoimalaitos Vaasassa. Kuva: Helsingin Mylly Oy

Helsingin Myllyn Vaasan tuotantolaitokseen rakennettu biovoimalaitos käyttää polttoaineena kaurankuorta, joka syntyy kauran kuorinnasta. Kaurahiutaleiden valmistuksessa vilja lämpökäsitellään, minkä takia se vaatii paljon energiaa.

Vaasassa energia saadaan polttamalla tuotannon raaka-aineena käytettävästä kaurasta ylijäävä kaurankuori, joka ei kelpaa elintarvikkeeksi. Siitä on aikaisemmin tehty porojen rehua.

– Tämä on ensimmäinen pelkästään höyryä tuottava laitos, jonka ainoa polttoaine on kauran kuori. Suuremmissa yksiköissä kauraa on käytetty, mutta alle kolmen megawatin laitoksista tämä on mielestäni ensimmäisiä Suomessa ja myös kotimaisuusasteeltaan suurin, sanoo laitostoimittaja Kyrö Oy:n yrittäjä Juha Eskola.

Päästöt kuriin

Biovoimalaitos toimii samalla periaattella, kuin hakkeenpolttolaitos. Sen myötä Vaasan tuotantolaitos tomii täysin uusiutuvalla energialla. Tuotantopäällikkö Ville Mäen mukaan sen päästöjä ei kuitenkaan ole tutkittu paljoa.

– Kauran kuoren polttamisesta syntyviä päästöjä on tutkittu vähän, mutta hiukkaspäästöt ovat tämän laitoksen yhteydessä niin merkityksettömät, että niistä ei aiheudu kenellekään haittaa. Onhan se kuitenkin orgaanista tuotetta, eikä siinä ole raskasmetalleja, Mäki sanoo.

Öljyä säästyy

Yksi biovoimalaitoksen valteista on se, että se ei tarvitse enää polttoaineeksi öljyä.

– Tänä vuonna öljyä olisi kokonaisuudessaan kulunut noin 270 000 litraa. Tuotantomme on myös kasvamassa, joten ainakin sen verran säästämme, Mäki sanoo.

Kaukolämpöä myös myyntiin

Biovoimalaitos tuottaa ensisijaisesti energiaa myllyn omiin tarpeisiin. Tällä hetkellä se tuottaa energiaa yli oman tarpeen ja tulevaisuudessa Helsingin Mylly tähtää myös ylijäämäenergian myyntiin.

– Olemme tekemässä laajennusta tähän myllyyn, joten omakin käyttömme lisääntyy. Vaasan kaukolämpöverkko kuitenkin kiinnostaa ja tulevaisuudessä tähtäämme siihen, että voisimme myydä kaukolämpöä sinne, Ville Mäki sanoo.