Hyppää sisältöön

Pähkinänsärkijä on joulunajan ikisuosikki

Baletinystävän joulu ei tule ilman Pähkinänsärkijää. Tsaikovskin musiikkiin perustuvan balettiteoksen suosion syy löytyy itse tarinasta: jouluyöhön sijoittuvaa seikkailua esitetään jouluisin tanssitaloissa ja -kouluissa ympäri maailman.

Kovassa kilpailussa vanhenevat tanssijat häviävät yhä useammin nuorille, fyysisessä huipputerässä oleville tanssijoille. Kuva: Yle

Pjotr Tsaikovskin säveltämä balettiteos Pähkinänsärkijä sai ensiesityksensä Pietarin Mariinski-teatterissa joulukuussa 1892. Balettiteoksen tarina on E.T.A. Hoffmanin kirjoittama. Teos kertoo joulusta, jouluyöstä, ja onkin siksi vakiinnuttanut paikkansa tanssitalojen ja tanssikoulujen perus-jouluohjelmistoissa.

– Sitä tuskin esitetään koskaan keväällä tai kesällä. Se on joulubaletti, myötäilee Seinäjoen Baletti- ja Tanssiopiston johtava opettaja, balettipedagogi Tiina Rajala.

– Joka paikassa esitetään jouluna tätä balettia Shanghaista New Yorkiin ja Pariisiin.

Tanssinopiskelijoille sopiva

Tiina Rajalan tanssikoulussa Pähkinänsärkijä on toteutettu joka joulu vuodesta 2002 lähtien. Koreografiat tehdään aina perustarina säilyttäen - ja eri tasoisille tanssinopiskelijoille sopiviksi.

– Nuorimmat tanssijat ovat viisivuotiaita taistelijahiiriä. Koko koulu suurinpiirtein on lavalla ja heille löytyy tehtäviä. Vanhimmilla, kehittyneimmillä oppilailla on sitten päätehtävät, Rajala sanoo.

– Pähkinänsärkijän tarina on hyvin mielenkiintoinen ja Sokerihaltijattaren valtakunta hyvin kansainvälinen. On venäläistä, espanjalaista ja esimerkiksi arabialaista tanssia.

Seinäjoen Baletti- ja Tanssiopiston Pähkinänsärkijän koreografian on tänä vuonna tehnyt Aime Leis.

.
.