Ruosteromun Bedfordin uusi elämä: saippuakuplakoneeksi kesäfestareille

Kesällä 2014 saattaa Suomen kesäfestareilla tulla vastaan ihmekone: vanha palo-auto, joka puhaltaa jättimäisiä saippuakuplia. Nuoret ovat ehostaneet ruosteisen raakileen uuteen uskoon. Kolmisenkymmentä vuotta vanha Bedford-paloauto on saanut toiselle sivulleen liekkimeren ja sammutusletkun, toiselle puolelle havaijilaisteeman.

kulttuuri
Mokian paloautosta tekemä saippukuplakone
Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Hauholla asuvat nuoret ovat loihtineet vanhasta paloautosta näyttävän taideteoksen. Vanha Bedford-paloauto on kokenut todelliasen muodonmuutoksen.Toisella sivulle komeilee liekkimeri ja sammutusletku, toisella puolella meno on kuin Havaijilla.

Vanhan paloauton kunnostus ja ehostus on parin vuoden ajan toimineen Mokia ry:n nuorisoprojekti. Kymmenkunta nuorta on häärinyt kahden kuvataiteilijan ohjauksessa kolmen kuukauden ajan Hauhon kirkonkylällä.

– Alun alkaen auto oli ruosteinen raakile. Me saimme työpaikkahankkeen kautta idean auton kunnostamisesta sellaiseen kuntoon, että sillä kehtaa mennä tapahtumiin, kertoo kuvataiteilija Jaakko Autere.

Kuvataiteilijalle vanhan paloauton maalaaminen oli jotain aivan muuta kuin perinteinen kuvataideteos.

– Tätä ennen en ole ollut autojen kanssa tällä tavoin tekemisissä. Onneksi tässä nuorisoryhmässä on mukana sellainen nuori, joka pystyi opastamaan niin meitä ohjaajia kuin nuoriakin. Samalla tässä on oppinut itsekin uutta. Tämä on ollut todellista tiimityötä.

Leuka pystyssä jättikuplia puhaltelemaan

Autosta löytyneiden papereiden perusteella Jaakko Autere päättelee, että vanha Bedford on palvellut alun alkaen ilmeisesti etelähämäläisen Lopen kunnan palokuntaa. Tämän jälkeen kiinteistönhuoltoyhtiö käytti sitä katujen siivouksessa.

Tankkiin on tarkoitus laittaa saippuavettä ja tehdä tästä saippuakupla-auto, jolla puhalletaan vähintään metrisiä saippuakuplia.

Jaakko Autere

– Tällä hetkellä auto ei ole rekisterissä, mutta se on täysin toimintakuntoinen. Autoa ei ole katsastettu, mutta se on tarkoitus saada leimoihin niin, että sillä päästään tienpäällekin. Suunnitelmissa on käyttää autoa erilaisissa tapahtumissa.

– Auton tankki on kunnossa, mutta pumppu pitää uusia. Tankkiin on tarkoitus laittaa saippuavettä ja tehdä tästä saippuakupla-auto, jolla puhalletaan vähintään metrisiä saippuakuplia, naurahtaa kuvataitelija Jaakko Autere.

Maalauksen jälkeen autoa kunnostetaan myös muilta osin. Vielä tällä hetkellä auton sisustus on riisuttua mallia, mutta kunnostuksen jälkeen sinne mahtunee kyytiin kahdeksan henkeä. Lisäksi katolla on jo valmiina esiintymislava.

Paloauton ehostamisen ohella Mokia ry:n nuoret tekevät mediatyöpajassa musiikki- ja elokuvahommia. Kenties kuvataidepaloauto pääsee myös jonkin elokuvan tähdeksi.

– Onhan tämä ainakin näyttävän näköinen kaveri, jotta mikä ettei, hymähtää Jaakko Autere.