Näkökulma: Mitä vikaa väärennöksissä?

Väärennös saattaa tehdä autuaammaksi kuin aito asia, miettii kolumnissaan toimittaja Mauri Tikkamäki.

Mauri Tikkamäki Kuva: Yle

Seteli. Sattuipa kerran niin, että mummo löysi tieltä sataeurosen. Hän vilkaisi ympärilleen. Keneltä se olisi voinut tipahtaa?

Ketään ei näkynyt. Silloin mummo pisti rahan yhteen niistä kolmesta käsilaukusta, joita hän kantoi mukanaan. Laukusta hän pisti setelin peltiseen teerasiaan, teerasian hän pisti kenkälaatikkoon, kenkälaatikon liinavaatekoppaan ja kopan komeroon. Siellä hän piti rahaa piilossa. Päivästä päivään hän kärsi puutetta kun eläke oli pieni ja lapset kaukana.

Seteli toi lohtua ja varmuutta elämään. Jonain päivänä hän ottaisi sen ja ostaisi savukylkeä vähän isomman  palan. Mutta sitten hän kuoli. Poika siivosi asunnon hautajaisten jälkeen ja löysi setelin. Se oli ilmiselvästi kopiokoneella tehty väärennös. Mahtoi se kuitenkin tuottaa iloa elämään, päätteli poika ja keitti kahvit.

**Taulu. **Olipa kerran mies. Hän ihaili seinällään olevaa taulua. Se oli nimekkään taitelijan signeeraama maisema, josta mies ammensi voimia arkeensa. Vuosikausia se tuotti iloa ja ylevöitti pyrkimyksiä. Sitten hän meni Antiikkia antiikkia- ohjelmaan. Jo ennen lähetystä asiantuntija totesi taulun väärennökseksi.

Mies murtui, löi taulua kirveellä, menetti elämänhallintansa, joi järkensä ja joutui katuojaan. Kuka kanalja olikaan väärentänyt taulun ja miksi sen piti paljastua? Ja tuota kysymystä mies pohtii yhä tänäkin päivänä.

Imartelu. Kerran eräällä baaritiskillä Mika näkee Monan. Mona on eronnut eikä autokaan mennyt katsastuksesta läpi. Sairauslomaakin piti pitää. Kahden lapsen jäljet näkyvät keskivartalossa, mutta muuten pienellä laitolla kehtasi  uloslähtiessä suipistaa marilynmonroemaisesti suuta.

Mika on alkuillan vauhdissa. Pieni sormiharjoitus ei tee pahaa. Catch and release - niinhän se uuden ajan kalamieskin tekee. Mika kehuu Monan silmät, poskipäät ja sanotaanko näin että korvannipukat. Monan olo kohentuu ja hän leijailee vessaan täydentämään meikkiään.

Monan tullessa takaisin hänen tuttavansa Minna paljastaa, että Mika on harmiton, mutta pahin valehtelija koko kaupungissa. Mona romahtaa, kävelee kotiin, näkee autonsa parkissa, potkaisee lokasuojaan, siihen tulee reikä, korkokenkä hajoaa ja isovarvas murtuu, Mona joutuu sairaslomalle, työpaikalla alkavat yt-neuvottelut ja pomon punakynä pysähtyy Monan kohdalle.

Sen pituinen se.