Laulukilpailussa menestyminen ei ole tae muusikonurasta

Idols-laulukilpailusta tutuksi tullut laihialainen Susanna Erkinheimo elää perhearkea, mutta samalla elää myös unelma ammattilaulajan urasta. Idols ei tuonut toivottua potkua uralle, ja samoin kävi Erkinheimon kanssa keikkaa tekevälle Ari Purolle. Voitto Popstars-kilpailussa päättyi pettymykseen. Nyt työtä tehdään unelman eteen.

Kotimaa
Susanna Erkinheimo ja Ari Puro
Heidi-Maria Harju / Yle

Viime vuoden Idolsissa toiseksi sijoittunut laihialainen Susanna Erkinheimo haaveilee edelleen ammattilaulajan urasta. Kun Idols-kisa loppui, keikkoja oli runsaastikin, mutta sitten hiljeni. Muusikon uraa on pitänyt rakentaa lähes tyhjästä.

– Sitä on pitänyt rakentaa paljon! Monesti oon miettinyt sitä, miten ihmiset kritisoi, kun sä meet johonkin telkkariohjelmaan, Idolsiin tai Voice of Finlandiin. Ajatellaan, että sen jälkeen kaikki on helppoa, kaikki tuodaan hopeatarjottimella, mutta ei se näytä niin olevan. Välillä loppuu usko, mutta välillä on taas niitä hetkiä, että haluaa vain säveltää lisää kappaleita, Erkinheimo sanoo.

Hiljaiselo laulukisan jälkimainingeissa tuli jonkinlaisena yllätyksenä.

– Monet olivat varmoja siitä, että "Susanna, varmasti saat levytyssopimuksen. On edellisinäkin vuosina kakkoset saaneet sopimuksen". Ja tottahan se on, monena vuonna sieltä (Idolsista) on saanut useammat kuin pelkästään voittajat levyttää, mutta mun aikana nyt kävi näin. Olihan se pettymys, mutta uskon, että asioilla on tarkoituksensa, ja nyt ei vaan vielä ole ollut se hetki.

Vasta Idolsin jälkeen Erkinheimo on alkanut säveltää omia kappaleitaan muun bändinsä kanssa.

– Tajusin, että coverkappaleilla ei pitkälle pötkitä.

Voitto toi levytyssopimuksen – ja nopean pudotuksen

Susanna Erkinheimon kanssa duettona esiintyvä ja Sussu-bändissä soittava Ari Puro on myös niittänyt takavuosina menestystä laulukilpailussa. Hän voitti kahden muun nuorenmiehen kanssa Popstars-kilpailun vuonna 2004. Sen seurauksena perustettu poikabändi eli kuitenkin vain vuoden verran.

– Opin siinä oikeastaan kantapään kautta kaiken sekä hyvässä että pahassa. En nyt osaa sanoa, oliko siitä hyötyä uran kannalta, mutta kaikesta oppi. Yhdessä vaiheessa mulla oli sellainen hetki, ettei tästä tuu mitään, että nyt unohdetaan kaikki lauluhommat. Viimeistään silloin, kun Sussu oli Idolsissa, sain kuitenkin itsellekin uutta kipinää, Soinista lähtöisin oleva Puro muistelee ja jatkaa:

– Jos ajattelee niitä tapahtumia 10 vuotta takaperin, kun tuli mahdoton nousukiito ja sitten tiputtiin todella nopeasti alas, tuli sellainen, voiko sitä nyt takaiskuksi sanoa. Sen jälkeen on tullut sellainen olo, että haluaa näyttää ihmisille, että oikeasti osaa ja haluaa tehdä tätä, mistä tykkää – että se ei jäänyt siihen.

Töitä paiskitaan unelman eteen

Molemmat ovat oppineet ainakin sen, ettei menestys tule ilmaiseksi. Töitä parivaljakko tekee nyt kovasti unelmansa eteen. He kiertävät duettona erilaisilla keikoilla, näin joulun alla joululauluja laulaen. Lisäksi Erkinheimo esiintyy taiteilijanimellä Sussu. Keikkoja ei bändi ole vielä tehnyt, mutta ensimmäinen kappale Suden silmät julkaistiin loppukesällä.

– Odotuksia bändin suhteen on paljon, ja ne odotukset pitävät unelmatkin hengissä. Odotukset tällä hetkellä ovat siinä, että saataisiin sävellettyä paljon uusia hyviä kappaleita ja että niistä jossakin vaiheessa joku kiinnostuisi ja saisimme suhteita. Tuntuu, että suhteet merkittee tosi paljon musiikkiuralla, Erkinheimo kertoo.

Materiaalia bändillä alkaa olla kasassa kohta levyllisen verran.

– Me ollaan ajateltu, että pitää oikein lyödä lukkoon joku kuukausi, milloin lähdetään keikoille, että tiedetään laittaa bändi kuntoon. Ensi vuoden puolella varmaan, voi olla alkuvuodesta, ehkä maaliskuu. En nyt uskalla sanoa mitään varmaa, koska pitää vielä kysyä, mitä muut bändiläiset on asiasta mieltä siitä, Erkinheimo hymyilee.

– Haluaisin kovasti olla ihan oikea laulaja ja levyttää, soida radiossa ja käydä keikoilla – olishan se aivan ihanaa! Se on se suurin unelma, mikä mulla on ollut pienestä asti.