Datamen 450-laajakaistaverkko lakkaa toimimasta

Datame Tuotanto Oy ei jatka 450-verkkoliiketoimintaa, sillä sen emoyhtiö Datame Oy on asetettu konkurssiin 28. marraskuuta. Laajakaistapalvelut lakkaavat toimimasta 12. joulukuuta mennessä, kerrotaan Sonerasta. Sonera pyrkii nyt tarjoamaan noin tuhannelle asiakkaalle korvaavia ratkaisuja.

Kotimaa
Mokkula tietokoneessa.
Aki Kopsala / Yle
Manne Mourujärvi ja Pelle-poro
Jorma Korhonen haastattelee poromatkailutilan isäntää Manne Mourujärveä.

Sonerasta kerrotaan, että tieto 450-laajakaistaverkon alasajosta tuli yhtiölle tiistaina. Sonera on tähän asti tarjonnut palvelun Datamen verkossa.

Soneran äkillinen ilmoitus, että tietoliikennöinti 450-verkossa loppuu huomenna torstaina, on saanut verkkoa käyttäneet hankalaan tilanteeseen. Kun mokkulayhteyskään ei pelaa ja puhelinyhteys on huono, niin jopa turvallisuuden sanotaan vaarantuvan. Yksi pulaan joutunut 450-verkon käyttäjä on Ylitalon poromatkailutila Posion Mourujärvellä. Lähin nettiyhteys on nyt 14 kilometrin päässä.

Sonera ilmoitti tekstiviestinä

Toissa iltana Sonera lähetti poromatkailutilan isännälle Manne Mourujärvelle tekstiviestin. Viesti tuli kännykkään:

"Sonera Laajakaista Langattoman verkko-operaattorin emoyhtiö Datame Oy on asetettu konkurssiin, minkä vuoksi 450-verkossa toimiva laajakaistapalvelusi päättyy 12.12.2013. Suosittelemme sinulle tilalle luotettavaa Sonera Liikkuva Netti-palvelua."

Jatkona suositeltiin lukemaan lisää www-osoitteesta.

Operaattori jätti tuuliajolle

Manne Mourujärvellä on nyt tunne, että Sonera jätti heidät tuuliajolle, kun alueella ei mokkulakaan pelaa. Eivätkä he Mourujärven mukaan ole ainoat paitsioon jääneet. Erittäin hankalaa on autottomilla, kun eivät pääse liikkumaan ja toimivien koneiden äärelle.

- Yrittäjälle ikävyyttä lisää se, että markkinointiyhteys on poikki. Meilläkin yksi tärkeä kohdemaa on Saksa, hän sanoo.

- Nyt joudumme netti-asioimaan ystäviemme tykönä neljäntoista kilometrin päässä. Käymme siellä katsomassa sähköpostit, hoitamassa laskujen maksut ja muut.

Mourujärven mielestä syrjäseudun ihmistä heitellään nyt pahemman kerran.

- Eihän tuo 450-yhteys ole ollut mikään nopea, mutta parempi sekin kuin ei mikään. Yhtenä megana se on meille myyty, mutta hyvä jos tehosta on kolmannes saatu.

Ylitalon poromatkailutilalla harkitaan nyt oman tukiaseman rakentamista.

- Pakko tässä on jotakin tehdä ja nopeasti.