1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä saattaa armahtaa Sini Saarelan

Venäjän duuman valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja kertoo Yle Uutisille, että duuma harkitsee laajaa armahdusasetusta. Asetus sallisi huliganismista tuomittujen aktivistien armahtamisen.

Ulkomaat
Sini Saarela
Sini Saarela vapauduttuaan vankilasta Pietarissa 21. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Venäjän duuma eli parlamentin alahuone aloitti eilen maanantaina suomalaisen ympäristöaktivistin, Sini Saarelan kannalta tärkeän lakiasetuksen käsittelyn.

– Lakiasetus sallii esimerkiksi huliganismista tuomittujen ja pienten lasten äitien armahtamisen, kertoo Yhtenäisen Venäjän eli duuman valtapuolueen kansanedustaja Dmitri Vjatkin puhelimitse Yle Uutisille Moskovasta.

Vjatkin ei halua arvioida, mitä asetuksen hyväksyminen tarkoittaa ympäristöjärjestö Greenpeacen huliganismista syytettyjen aktivistien kannalta.

– Oikeusistuimet toimivat itsenäisesti Venäjällä. On liian aikaista arvioida, miten duumassa valmisteilla oleva asetus vaikuttaa Greenpeacen aktivistien mahdollisuuksiin vapautua, Vjatkin sanoo Yle Uutisille.

Venäjä syyttää Saarelaa ja muita Greenpeacen aktivisteja huliganismista, koska he kiipesivät valtiollisen Gazpromin öljynporauslautalle syyskuussa Petshoranmerellä. Saarela odottaa parhaillaan Pietarissa mahdollisen oikeudenkäynnin alkua.

Armahdusasetus koskisi myös pienten lasten äitejä. Ainakin yhdellä Pussy Riot -punkyhtyeen vangitulla aktivistilla on alle kouluikäinen lapsi. Naiset saivat kahden vuoden vankeustuomion huliganismista.

Asetus armahtaisi myös rikolliset, jotka ovat työskennelleet Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden raivaustöissä. Venäläiset kansalaisjärjestöt ovat olleet tyytyväisiä myös siihen, että asetus armahtaisi vammautuneet vangit.

Vapautustulkinnat ennenaikaisia

Aiemmin päivällä Mtv:n uutiset tulkitsi jo, että Sini Saarela vapautetaan yhdessä Pussy Riot -aktivistien kanssa.

Mtv perusti tietonsa armahduksien ehtoja duumassa työstäneen työryhmän johtajan Vladimir Osetskinin lausuntoon.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kuittasi kuitenkin, että armahdukseen liittyviä spekulaatioita on ollut aiemmin venäläisessä mediassa eikä järjestöllä ole nyt tarkempia tietoja asiasta.

Ajankohta olisi otollinen imagon kohotukselle

Venäjä on myöntänyt joukkoarmahduksia aiemminkin, mutta juuri nyt maalla on oikea hetki kasvojen kohotukseen. Venäjä juhlii perustuslain 20-vuotispäivää ja myös Sotshin helmikuussa pidettävät talviolympilaiset lähestyvät. Eurooppalaisten poliitikkojen on huomattavasti helpompi saapua Sotshiin, jos ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat vapaalla jalalla. Tämän tietää varmasti myös kisojen isäntä, Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Duumaan on tarkoitus käsitellä armahdusasetusta 17.joulukuuta mennessä. Venäjällä on arvioitu, että armahdettavat voivat joutua odottamaan varsinaista vapautumistaan jonkun aikaa. Vielä ei siis varmasti tiedetä, millloin Sini Saarela ja Pussy Riotin aktivistit vapautuvat.

Lue seuraavaksi