Liisa Kauppinen pokkasi YK:n ihmisoikeuspalkinnon

Kuurojen liiton sähköpostipalvelin kaatui onnitteluviestien tulvaan. Kauppinen sai arvostetun palkinnon ensimmäisenä suomalaisena.

Kotimaa
Kuurojen Liiton entinen toiminnanjohtaja Liisa Kauppinen.
Kuurojen Liiton entinen toiminnanjohtaja ja Kuurojen Maailmanliiton kunniapuheenjohtaja, järjestöneuvos Liisa Kauppinen saa YK:n ihmisoikeuspalkinnon. Palkinto luovutetaan ensi tiistaina New Yorkissa. Liisa Kauppinen kertoo videossa ajatuksistaan ja työstään ihmisoikeuksien hyväksi. (Huom. ei spiikkausta ja tekstitystä)

Kuurojen Liiton entinen toiminnanjohtaja ja Kuurojen Maailmanliiton kunniapuheenjohtaja, järjestöneuvos Liisa Kauppinen vastaanotti ensimmäisenä suomalaisena YK:n ihmisoikeuspalkinnon. Palkinto jaetaan viiden vuoden välein.

– Hiukan on perhosia vatsassa. Tämä on kuitenkin yksi YK:n tärkeimpiä päiviä, Liisa Kauppinen kertoi muutamaa tuntia ennen palkitsemisseremoniaansa New Yorkissa.

Vaikka ihmisoikeuspalkinto on Kauppiselle suunnaton kunnia, aivan elämän kohokohdaksi sen pokkaaminen ei yllä.

– Huippuhetkiä on hyvin paljon muualla. Niissä hetkissä, joissa olen nähnyt tuloksia ihmisoikeustyöstä ja nähnyt uskon ja luottamuksen lisääntyvän, Kauppinen mietti.

Yksi Kauppisen uran suurista saavutuksista on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskeva yleissopimus, johon hän on onnistunut neuvottelemaan kaikki keskeiset viittomakieltä ja kuurojen oikeuksia koskevat ydinasiat. Kuurojen liiton nykyinen toiminnanjohtaja Markku Jokinen pitää tätä virstanpylväänä, jonka ansiosta Kauppinen on lunastanut näin suuren huomion maailmalla.

– Se on todella kovan luokan kansainvälinen saavutus muiden suurten saavutustensa joukossa, toteaa Kuurojen liiton nykyinen toiminnanjohtaja Markku Jokinen.

– Asioihin vaikuttaminen, puhaltaminen yhteen hiileen, valtava tieto- ja kokemuspääoma kansallisesta kansainväliseen tasoon asti ja usko oikeuksien toteutumiseen ovat Liisan perintö minulle. Hän on edelleen loistava mentori, kollega ja hyvä ystävä.

Kuurojen keskuudessa Kauppisen palkinto on herättänyt erittäin suurta iloa – Kuurojen liiton sähköpostipalvelin kaatui onnitteluviestien tulvaan.

Palkinnonsaajia on kaikkiaan kuusi, joista viisi oli paikalla New Yorkissa.

– Yksi, koulutyttö Malala Yousafzai, halusi jäädä tänään kotiin, koska hänellä on tänään tentti, Kauppinen tiesi kertoa.

Aiemmin samaisen ihmisoikeuspalkinnon ovat saaneet muun muassa Martin Luther King ja Nelson Mandela. Alun perin Kauppisen piti saada palkinto luovutustilaisuudessa suoraan YK:n pääsihteeriltä Ban Ki-moonilta. Nelson Mandelan tiistainen muistotilaisuus Etelä-Afrikassa sekoitti suunnitelmat.

Kauppinen palkitaan YK:n yleiskokouksessa kello 22:n jälkeen Suomen aikaa. Seremoniaa voi seurata suorana verkkolähetyksenä YK:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Lähetyksessä on tulkkaus kansainväliselle viittomiselle.