Hyppää sisältöön

Ranskalaisnainen: "Komplikaatiot alkoivat heti PIP-implanttileikkauksen jälkeen"

Heikkolaatuisista PIP-rintaimplanteista terveyshaittoja saaneet naiset ovat tyytyväisiä ranskalaisoikeuden tiistaiseen tuomioon. Oikeus totesi yhtiön johdon syyllistyneen petokseen myydessään heikkolaatuisia implantteja. Yle Uutisten haastattelema nainen joutui poistattamaan PIP-implanttinsa, kun se aiheutti hänelle vakavan yleistulehduksen.

Ranskalainen Joëlle Manighetti on yksi niistä tuhansista naisista, jotka vaativat Poly Implant Prothese -yhtiön johdolta korvauksia vuotavien implanttien aiheuttamista terveyshaitoista.

Manighettin kohdalla ongelmat alkoivat vuonna 2009, kun hänellä todettiin rintasyöpä. Syövän takia naisen toinen rinta poistettiin ja tilalle asennettiin PIP-merkkinen silikoni-implantti.

– Komplikaatiot alkoivat vain muutama viikko tuon leikkauksen jälkeen. Sairastuin yhtäkkiä vakavaan tulehdukseen ja leikkausarpeni rupesi vuotamaan. Kirurgini oli ymmällään, eikä löytänyt oireilleni mitään syytä, Joelle Manighetti kertoo.

Sitten PIP-implantteihin liittyvistä ongelmista rupesi tihkumaan tietoa, ja oudoille oireille löytyi selitys. Lääkäri kehotti Manighettia poistattamaan implantin. Leikkauspöydällä selvisi, että yli kymmenesosa implantin sisällöstä oli vuotanut ihon alle.

Luotettavaa tietoa implanttien ongelmista oli vaikea löytää

Viallisen implantin aiheuttama tulehdusreaktio oli niin raju, että edes sen poistaminen ei heti auttanut asiaa. Tulehduskierteessä kärvistelevä, itse terveydenhoitoalalla työskentelevä Manighetti ryhtyikin etsimään tietoa PIP-implanttien ongelmista. Puolueetonta tietoa ei kuitenkaan ollut juuri saatavilla.

Nykyään Joëlle Manighetti pitää suosittua blogia (siirryt toiseen palveluun), johon hän on koonnut implantteihin liittyvää tutkimustietoa. Suosion ymmärtää, sillä pelkästään Ranskassa 15 000 naista on poistattanut PIP-implanttinsa. Heistä puolet on raportoinut implanttien vuotamisesta.

Kaikkiaan huonolaatuisia PIP-implantteja on asennettu yli 300 000 naiselle 65 eri maassa – myös useille suomalaisille. Suomessa ei Ranskan tapaan suositella implanttien poistamista, vaan Valvira on kehottanut naisia olemaan yhteydessä leikkauksen tehneeseen lääkäriin ja seuraamaan implanttiensa kuntoa.

PIP-yhtiön johtajalle vankeustuomio petoksesta

PIP-implanttikiista sai viimeisen käänteensä tiistaina, kun yhtiön entinen johtaja Jean-Claude Mas tuomittiin petoksesta neljäksi vuodeksi vankilaan. Tuomioistuimen mukaan Mas oli tietoisesti salannut yhtiön implanteissa käytetyn teollisuussilikonin heikon laadun.

Tuomion julistamista oli kuuntelemassa kymmeniä asianomistajia – Manighetti heidän joukossaan. Hän kuvaa tuomiota merkittäväksi ensiaskeleeksi.

– Minulle on tärkeää, että oikeus tunnusti asemamme rikoksen uhreina ja vahvisti, että PIP-yhtiön myymä teollisuussilikoni todellakin aiheutti kokemani vakavat terveyshaitat. Kyse on kuitenkin vasta hyvästä alusta, sillä tämä oikeusprosessi tulee kestämään vielä pitkään, Manighetti sanoo.

Implanttiyhtiön johtaja on kertonut aikovansa valittaa tuomiostaan, sillä asianajajan mukaan neljän vuoden vankeusrangaistus on ensikertalaiselle kohtuuttoman pitkä.

PIP-implanttien riskejä tullaan siis puimaan vielä useissa oikeudenkäynneissä.

Annastiina Heikkilä
Kirjoittaja on Yle Uutisten Pariisin-avustaja