1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nicaraguan Ortega saamassa tahtonsa läpi

Nicaraguan parlamentti hyväksyi perustuslain uudistuksen, joka mahdollistaa presidentin uudelleenvalinnan loputtomasti. Muutoksesta äänestetään toistamiseen alkuvuodesta, ennen kuin se tulee voimaan.

Nicaraguan sandinistipresidentti Daniel Ortega on ajanut perustuslain muutosta, joka poistaisi presidenttikausien nykyiset rajoitukset. Ensimmäisessä käsittelyssä parlamentissa ehdotus hyväksyttiin äänin 64–26.

Presidentti Ortegan puolueella on 92:sta parlamenttipaikasta 63. Ehdotuksesta äänestetään toistamiseen tammi- tai helmikuussa, mutta sen hyväksymistä pidetään lähes varmana.

Uudistus pyyhkii pois rajoitukset presidentin uudelleenvalinnasta sekä poistaa vaalien toisen kierroksen. Se myös lisää armeijan valtaa ja mahdollistaa upseerien valinnan julkisiin virkoihin.

Daniel Ortega on presidenttinä kolmatta kauttaan. Vuonna 2011 hänen valintansa tuli mahdolliseksi korkeimman oikeuden poikkeuspäätöksellä. Hänen kauttaan on arvosteltu vahvasta vallan keskittämisestä, opposition äänen tukahduttamisesta ja jopa perhedynastian rakentamisesta Ortegan suvun ympärille.

Nicaraguan opposition mielestä perustuslain muutokset tähtäävät siihen, että 68-vuotias Ortega voisi pysyä vallassa vaikka loppuikänsä. Ortega itse ei ole vielä sanonut, aikooko olla ehdolla vuoden 2016 vaaleissa.

Suomi on päättänyt lopettaa kahdenkeskisen kehitysyhteistyönsä Nicaraguan kanssa demokratiaongelmien vuoksi. Suomen suurlähetystö Managuassa suljetaan vuodenvaihteessa.