1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ajatuspaja: Sosiaaliturva uusiksi – kaikkien tilille 20 000 euroa

Minimietuudet korvaavalta, 20 000 euroa sisältävältä tililtä voisi nostaa perusturvaa tietyn summan edestä joka kuukausi. Pakkasellekin tili voisi mennä, eikä se vaikuttaisi luottotietoihin.

Henkilö painamassa vuoronumeronappia.
Tutkimusjohtaja Elina Lepomäki ajatuspaja Liberasta on kehittänyt uutta sosiaaliturvan mallia, perutiliä. Se tarkoittaisi, että jokaisella työikäisellä kansalaisella olisi oma tili, johon valtio tarpeen mukaan tuikkaisi tukea. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää ajatusta kehityskelpoisena.

Ajatuspaja Libera esittää sosiaaliturvan muuttamista henkilökohtaiseksi turvaksi. Kaikille perustettaisiin oma tili, jolle valtio laittaisi määräsumman rahaa. Tililtä saisi nostaa rahaa esimerkin mukaan 400 euroa kuukaudessa, jopa työssäolon aikana. Vastaavasti tilille kerättäisiin rahaa palkkatulosta.

Tili korvaisi ainakin opintotuen ja työmarkkinatuen. Sosiaaliturva muuttuisi henkilökohtaiseksi ja järjestelmä olisi selvästi nykyistä yksinkertaisempi.

Liberan ajatus lähtee siitä, että nykyisessä tulonsiirtojärjestelmässä leijonanosa on tulonsiirtoja elämänkaaren sisällä itseltä itselle sen sijaan, että ne olisivat tulonsiirtoja rikkailta köyhille.

– Se synnyttää käytännössä tehottomuutta ja johtaa siihen, ettei ihmisillä ole eri elämäntilanteissa mahdollisuuksia saada toimeentuloturvaa tarpeeksi nopeasti, kertoo yksi raportin kirjoittajista, Elina Lepomäki Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Lisäksi Lepomäkeä huolettaa se, että erilaisten etuuksien kerääminen vähentää työssäkäyntiä ja muuta toimeliaisuutta. Perustilin käyttöönotto vähentäisi ongelmia.

– Tililtä etuuden nostaminen olisi nopeaa ja helppoa. Erityisesti se mahdollistaa sen, että pystyy käymään töissä samalla kun nostaa etuuksia, Lepomäki selvittää.

Hiilamo: Mallissa uskotaan ihmisten intoon parantaa asemaansa

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää uutta ajattelua mielenkiintoisena, vaikkakaan kaikkea ei vielä ole ehditty testata ja tutkia.

– Tässä on ajateltu kokonaisuutta. Varsinkin kun nykyinen malli on vanhentunut ja hankala ja johtaa ihmisten nöyryyttämiseen, Hiilamo huomauttaa.

Hän kehuu myös mallin tuoretta lähestymistapaa kokonaisuuden uudistamiseksi.

– Hyvää on se, että siinä uskotaan ihmisten kykyyn ja intoon parantaa itse omaa asemaansa. Lisäksi työtulojen ja sosiaaliturvan yhdistäminen on helpompaa ja kannustavampaa kuin nykyisessä mallissa.

Lepomäkeä ei huoleta edes se, että tili menisi välillä pakkaselle. Esimerkiksi luottotietoihin tilin saldo ei vaikuttaisi.

– Jos tili on hyvin paljon pakkasella, se toimii kuin perustulo. Jos sitä ei ikinä saa takaisin, niin ei haittaa. 65-vuotiaana laina annetaan anteeksi, Lepomäki muistuttaa.

Toisaalta, jos tilillä on rahaa, saa sen itselleen 65-vuotiaana.

Hiilamon mukaan tehty esitys on kiinnostava.

– Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on luotu teollisuusyhteiskunnan tarpeisiin. Siinä mielessä uudet ajatukset ovat tervetulleita, eikä mitään pidä ampua alas sen perusteella mistä suunnasta se esitys tulee. Pitää katsoa mitä hyvää siinä on ja miten niitä hyviä päämääriä voidaan viedä eteenpäin, professori huomauttaa.

Ajatuspaja Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Se haluaa edistää muun muassa yksilön vapautta, vapaata yrittäjyyttä ja vapaita markkinoita.