Milloin ihminen on tarpeeksi vanha päättämään omasta joulustaan?

Pariskuntien ja perheiden vuosittainen kissanhännänveto joulunvietosta on taas ajankohtainen. Pitääkö jouluna olla sukulaisten kanssa ja kumman sukua tavataan vai saako lapsetonkin pariskunta viettää joulunsa keskenään, jos niin tahtoo? Kuka päättää perheessäsi joulusuunnitelmista?

Osallistu
Joulupukki soittaa haitaria perheelle jouluaattona.
Mika Kanerva / Yle

Joulu lähestyy ja odotukset perheissä kasvavat. Pitäisi olla ruokaa ja yhdessäoloa, mutta kenen kanssa.

Ollaanko sinun vai minun vanhempien luona, vietetäänkö joulu kahdestaan vai juostaanko sukulaisia läpi tiukalla aikataululla.

Psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa kertoo sen olevan eräänlainen itsenäistymisen viimeinen etappi, kun pariskunnat luovat omat joulu- ja muut perinteensä.

Kuinka helppoa tai vaikeaa on muuttaa vanhoja perinteitä tai vuosien tottumuksia? Missä seurassa vietät joulusi tänä vuonna?

Kyse on myös sukupolvien muuttumisesta: Vanhempi väki pitää itsestäänselvyytenä, että tärkeisiin juhliin kokoontuu koko suku ja juhlien kaava toistuu muuttumattomana vuodesta toiseen. Nuoremman sukupolven suhtautuminen sukuun on väljempi.

Kiianmaan mukaan pariskuntien pitäisi luoda omat jouluperinteensä. Hänen mukaansa joulunvietosta on pystyttävä keskustelemaan ilman suuttumisia tai niskojen nakkelua, vaikka aihe onkin herkkä ja sitä voi olla vaikea ottaa esille.

Milloin ihminen on tarpeeksi vanha päättämään omasta joulunvietostaan? Onko joulu muodostunut kynnyskysymykseksi perheessäsi?

Kuinka helppoa tai vaikeaa on muuttaa vanhoja perinteitä tai vuosien tottumuksia? Missä seurassa vietät joulusi tänä vuonna?