Talvisodan muistomerkkikilpailun voittaja selvillä

Pekka Kauhasen ehdotus voitti kilpailun Talvisodan kansalliseksi muistomerkiksi.  Palkintolautakunta vaikuttui Kauhasen teoksen sanomasta ja koosta. Muistomerkki sijoitetaan valmistuttuaan Helsingin Kasarmitorille.

kulttuuri
Talvisodan muistomerkkikilpailun voittaja Valon tuoja.
Talvisodan muistomerkkikilpailun voittaja Valon tuoja.Opetus- ja kulttuuriministeriö

Talvisodan kansallisen muistomerkkikilpailun on voittanut taiteilija Pekka Kauhasen ehdotus. Kauhasen ehdotus on palkintolautakunnan mukaan puhutteleva ja uudenlainen sotilasmonumentti, joka onnistuneesti symbolisoi talvisodan ajankohtaa ja tunnelmia.

Lautakunta vaikuttui myös teoksen sanomasta, koosta ja siitä miten valoa on hyödynnetty muistomerkin osana.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja toivoo, että katsojat vaikuttuvat muistomerkistä sen nähdessään.

Minä toivon, että muistomerkkiä tullaan katsomaan ulkomaita myöden.

Riitta Kaivosoja

- Minä toivon, että muistomerkkiä tullaan katsomaan ulkomaita myöden. Moni ulkomaalainen tietää talvisodan, ja kaipaavat paikkaa jonne mennä.

Talvisodan muistomerkkikilpailuun lähetettiin 258 luonnosta, joista jatkoon valittiin kuusi ehdotusta. Mukana olivat arkkitehti Abel Groenewolt, kuvanveistäjät Pekka Kauhanen, Olli Mantere ja Anssi Pulkkinen sekä yhteisluonnoksella arkkitehti Kai van der Puij ja muotoilija Timo Ripatti.

Aloite muistomerkin pystyttämisestä tuli Talvisotayhdistykseltä. Hankkeen suojelijana toimii presidentti Martti Ahtisaari

Muistomerkki oli tarkoitus paljastaa Helsingin Kasarmitorilla talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä vuonna 2015, mutta se ei valmistu määräaikaan mennessä. Taiteilijan mukaan kymmenen metriä korkean teoksen valuprosessi vienee kaksi vuotta.