1. yle.fi
  2. Uutiset

Tinkimaidon tiukkenevat säännökset ärsyttävät tiloilla

Elintarvikevirasto Evira haluaa tiukentaa raakamaidon myynnin valvontaa. Tammikuussa voimaan astuva raakamaitoasetus kieltäisi tilamaidon yhteisostot. Perusteena on turvallisuus.

Kotimaan uutiset
YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

Eviran mukaan pastöroimattomassa raakamidossa voi olla taudinaiheuttajia. Viraston luettelo on mittava: EHEC-bakteerit, kampylobakteerit, listeria, yersinia, salmonella, toksoplasma... Samalla virasto kuitenkin toteaa, ettei raakamaidon mikrobeja ole Suomessa kartoitettu kattavasti.

Muuramelainen maidontuottaja Pekka Mäkelä pitää raakamaidon vaaroja liioiteltuina.

– Kun noita bakteereja mietitään, niin kyllä ne enmmän kalavalmisteista ja tällaisista muista tulee. Jostain syystä raakamaidosta on vain nyt tehty niin äärimmäisen vaarallista, hän sanoo.

Eviran mukaan taas pastöroimattoman maidon välittämiä laajojakin kampylobakteeriepidemioita on raportoitu muun muassa Britanniasta, Hollannista, Itävallasta, USA:sta ja Australiasta.

Evira onkin kieltämässä tilamaidon yhteisostot. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi ruokapiirit eivät voi ostaa raakamaitoa.

– Yksittäisellekin ostajalle pitää ilmoittaa kirjallisesti, että on bakteerivaarat sun muut. Suurin piirtein pitää ilmoittaa, että se on epäterveellistä. Linja tuntuu olevan tiukempi kuin alkoholin myynnissä, Mäkelä sanoo.

Lue seuraavaksi