SVT: Snowdenin dokumentti paljastaa Ruotsin laittoman nettivakoilun

Ruotsin puolustusvoimien epäilty nettivakoilu on ollut viime päivinä maan tiedotusvälineiden suurennuslasin alla. Tietovuotaja Edward Snowden tuo esiin dokumentin, joka paljastaa SVT:n mukaan aktiivisen nettivakoilun.

Ulkomaat
Britannian signaalitiedustelulaitoksen GCHQ:n rakennus.
Britannian signaalitiedustelulaitoksen GCHQ:n rakennus Cheltenhamissa, Keski-Englannissa.EPA / GCHQ / Britannian puolustusministeriö

Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelukeskus FRA harjoittaa laitonta, aktiivista nettivakoilua, kertoo Ruotsin televisio SVT. Asian paljastaa tietovuotaja Edward Snowdenin paljastama dokumentti.

SVT:n mukaan FRA:lla on laillinen oikeus harjoittaa tiedustelua ainoastaan keräämällä passiivisesti tele- ja datatietoja.

SVT:n Uppdrag Granskining -ohjelma kertoo, että FRA harjoittaa aktiivista nettitiedustelua yhteistyössä Yhdysvaltain ja Britannian tiedusteluelinten kanssa. FRA siis tunkeutuu kohdehenkilöiden tietokoneisiin ja ohjaa ne Britannian tiedustelupalvelun GHCQ:n palvelimille.

Toiminta alkoi Snowdenin vuotaman dokumentin mukaan sen jälkeen, kun FRA:n johto tapasi huhtikuussa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n johtajan Keith Alexanderin. Tapaamisessa sovittiin huippusalaisesta operaatiosta, joka sai koodinimen "Winterlight".

Snowdenin asiakirjasta ei ilmene, mikä on operaation tavoite. Siitä näkee kuitenkin, että hakkerointi-iskuja on tehty sata ja viisi kohdetta on ohjattu GCHQ:lle.

Ruotsin valtiopäivillä SVT:n paljastus herättää hämmästystä. Epäilyjä FRA:n valtuudet ylittävästä toiminnasta on ollut aiemminkin. FRA:n johtaja Ingvar Åkesson kutsuttiin toukokuussa 2008 valtiopäivien puolustusvaliokunnan kuultavaksi juuri samasta asiasta. Tuolloin Åkesson kiisti asian.

FRA:lta kysyttiin kommenttia myös uudesta paljastuksesta. Viraston tiedottaja ei ottanut kantaa, tekeekö FRA aktiviista signaalitiedustelua vai ei. Hän painotti, että kaikella viraston suorittamalla tiedonhankinnalla on laillinen tuki.