Hyvät munkit saa käsityönä

Vielä olisi voimaa yrittää, tuumi Jorma Tiuraniemi työttömäksi jäätyään ja perusti pienen munkkeihin erikoistuneen leipomon.

Kotimaa
Jorma Tiuraniemi leipomossaan
Jorma Tiuraniemi työllistää leipomossaan itsensä lisäksi sukulaispojan, joka hoitaa myymälää. Mekaaniset apuvälineet ovat veljen perintöä.Kati Siponmaa / Yle

Jorma Tiuraniemen veli perusti aikoinaan leipomon Simoon ja kun toiminta viime keväänä loppui, päätti Tiuraniemi hyödyntää olemassa olevaa taitoa ja perustaa pienen leipomon Kemiin.

– Olin velimiehellä muutaman vuoden töissä, mutta tuossa välissä yli 20 vuotta muissa hommissa. Jäin työttömäksi samaan aikaan, kun Jukka-veli lopetti Simossa munkin teon ja sain häneltä vähän koneita ja arvelin, että vielä olisi vähän voimaa jäljellä yrittää, mies kertoo.

Rinkuloita ja hillotäytteisiä

Munkkituvan tuotevalikoimaan kuuluu kahdenlaisia munkkeja, toiset reiällä, toiset hillolla. Tiuraniemi pyrkiikin pitämään yritystoimintansa pienimuotoisena.

– Muutama sata munkkia koitetaan tehdä päivässä, että saadaan Jeren kanssa vähän palkkaakin, Tiuraniemi viittaa myymälän puolelle työllistämäänsä sukulaispoikaan.

Pidetään tämä toiminta pienenä ja simppelinä.

Jorma Tiuraniemi

– Pidetään tämä toiminta kuitenkin pienenä ja simppelinä. Nämä ovat helppo tehdä, vaivaton kuljettaa ja myydä pois.

Myymäläpuoli kaupungin keskustan ulkopuolella ei ole mikään kultakaivos, sen yrittäjä myöntää itsekin.

– Kaupungillahan se olla pitäisi. Paikalliset taitavat kahvistella kotona. Onneksi hakevat tästä kuitenkin munkit kotiin, kun juovat siellä munkkikahvinsa.

Joulutauko heti alkuun

Munkkitupa on vasta hiljattain avannut ovensa Syväkankaan kaupunginosassa, joten Lucianpäivän tienoilla ovensa sulkevan yrityksen voi sanoa ottaneen vasta alkuvauhteja.

– Jouluksi laitetaan kiinni, koska ihmiset leipovat paljon kotonaan, mutta heti tammikuun toinen päivä aloitetaan taas uudella höyryllä. Mikään varsinainen joululeivonnainen munkki ei ole, hän hymyilee.

Veljensä opissa munkkien leipomisen taidon saanut Tiuraniemi sanoo parhaiden munkkien syntyvän käsityönä.

– Näissä ei ole lisäaineita, vaan nämä tehdään perusaineista käsin. Ja käsipelillä kun tehdään, niin asiakkaat ovat kiitelleet kotona tehdyn makuisiksi.

Juttua täydennetty 24.4.2018 klo 12.56: Jorma Tiuraniemi on sittemmin luopunut leipomosta. Elokuusta 2015 alkaen yritys on ollut Risto Nuoralan omistuksessa.