Talvisodan muistomerkkikilpailun voittaja - "Kyllä se 500 vuotta kestää"

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen voitti Talvisodan muistomerkkikilpailun. Kymmenen metrinen Valon Tuoja -muistomerkki rakennetaan kokonaan ruostumattomasta teräksestä.

kulttuuri
Pekka Kauhasen suunnittelema talvisodan kansallisen muistomerkin pienoismalli.
Yle

Helsingin Kasarmitorilla nähdään muutaman vuoden päästä kymmenen metrinen sotilasmuistomerkki. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Valon Tuoja -teos voitti talvisodan kansallisen muistomerkkikilpailun. Muistomerkki rakennetaan kokonaan hiotusta, ruostumattomasta teräksestä.

- Materiaali kuvaa talvisodan aikaa. Rintamalla oli kylmää, ankaraa ja kovaa, Kauhanen perustelee materiaalivalintaansa.

Kauhasen muistomerkin pyöreään alaosaan, taiteilijan nimeämään "aikakapseliin", tulee sisäpuolelle sota-ajan valokuvia.

- Siellä on valokuvia koti- ja sotarintamalta. Katseluaukot kiertävät pallomaista muotoa. Pallon ja sen päältä taivasta kohti kohoavan rei'itetyn sotilaan sisusta valaisee valo.

Kun teos valmistuu, niin sitä ei voi syyttää vaatimattomuudesta. Kymmenen metriä korkea monumentti kiinnittää varmasti ohikulkijan huomion.

- Molempien lahkeiden sisälle tulee kaksi valonheitintä, jotka kohdistetaan kohti taivasta. Ne valaisevat teoksen sisäpuolelta. Siitä siis teoksen nimi Valon Tuoja.

Reiät sotilaassa eivät ole luodinreikiä

Sotilaassa olevat reiät eivät symboloi Kauhasen mukaan luodinreikiä, vaikka eittämättä katsojalle se mieleen ensimmäiseksi tuleekin.

Kyllä se 500 vuotta kestää.

Pekka Kauhanen

- Reikiä on yli 300 ja ne keventävät tätä sotilaan olemusta, ja samalla se antaa valolle aukot tulla esiin, Kauhanen sanoo.

Ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä

Kauhanen on kokenut kuvanveistäjä. Tähän mennessä hänen tunnetuin teos lienee Urho Kekkosen muistomerkki Kajaanissa. Talvisodan kansallinen muistomerkki tulee olemaan hänen teoksistaan työläin.

- Se on sitä kuvanveistäjän ammattitaitoa. Tässä työssä vaaditaan hyvät taustajoukot, valurit, hiojat ja apurit. Tämä työ tulee työllistämään tosi paljon väkeä tulevina kahtena kolmena vuotena.

Valun takia muistomerkki viivästyy

Muistomerkki piti paljastaa 13.3.2015 talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä. Teoksen mittavan työmäärän takia tähän määräaikaan ei ehditä.

- Valu kestää pari vuotta. Se on erikoisvalua teräkseen keraamisella muottimenetelmällä. Se on todella vaativaa ja kovaa työtä.

Kauhanen lupaa teokselle pitkää ikää.

- Kyllä se 500 vuotta kestää. Sen jälkeen saa tulla pyytämään lisävuosia, Kauhanen naurahtaa.