Muhkeat lihakset, vähemmän kaatumisia

Liukkaalla kelillä ensiapuun kiidätetään kaatuneita kansalaisia. Ketterä ja lihaksikas ihminen voi välttää liukastumiset kokonaan. Jos kaatumista ei voi estää, kannattaa kaatua oikealla tavalla, jotta seuraukset olisivat mahdollisimman vähäiset. Pahin seuraus kaatumisesta on kuolema.

terveys
Kuvassa nainen käsipaino kädessään
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Fysioterapeutti Maria Finell tietää työnsä puolesta kaatumisesta paljonkin.

– Näitä kelejä on hyvä ennakoida niin, että pitää huolta omasta lihaskunnostaan ja koordinaatiostaan, että selviytyy kaatumatta.

Eri-ikäisillä ihmisillä erilaiset ominaisuudet ovat ennaltaehkäisyssä tärkeitä.

– Näyttäisi olevan, että työikäisellä väestöllä lihaskunnon merkitys on tärkeä. Kun on hyvä lihasvoima ja isot lihakset, nopeat lihassolut osallistuvat tasapainon ylläpitoon. Silloin pystytään reagoimaan nopeasti horjahdukseen niin, ettei kaaduta.

Nopeat lihassolut alaraajoissa ja reisissä siis voivat estää koko kaatumisen.

Kaikille kansalaisille muhkeista lihaksista ei ole apua. Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että vanhuksilla lihaskuntoharjoittelu ei riitä.

Kun on hyvä lihasvoima ja isot lihakset, nopeat lihassolut osallistuvat tasapainon ylläpitoon.

– Parhaimmat tulokset ikäihmisillä on saatu silloin, kun on panostettu tasapaino- ja koordinaatioharjoitteluun. Eli taiji-tyyppiset jumpat ovat tehokkaasti ennaltaehkäisseet vanhusten kaatumisriskiä ja kaatumista.

Jos kuitenkin kaatuu...

Jos kaatumista ei voi mitenkään välttää, kaatumisen pahoja seurauksia voi minimoida.

– Jos vain ehtii miettiä, pää kannattaa suojata eli vetää leuan sisään tai rintaan, niin takaraivo on suojassa.

Ihminen pyrkii aika luonnostaan ottamaan kaatumista kädellä vastaan. Silloin uhkana on rannemurtuma. Fysioterapeutin mukaan sitäkin voisi välttää.

– Jos vain pystyy, niin kannattaa mätkähtää koko kyljelleen.

Kipsin jälkeinen elämä

Ammattinsa puolesta Maria Finell kohtaa kaatuneita kansalaisia kuntoutusvaiheessa. Kun kipsi poistetaan, tarvitaan vetreytystä. Yleensä työikäisillä rannemurtuma on tyypillinen. Iäkkäillä lonkkamurtumat ovat yleisiä.

– Käden voiman ja motoriikan palautus on tärkeää. Tiukin paikka on usein kipsin poiston jälkeen. Ranteen ja sormien liikkuvuus ja toiminta ovat usein häiriintyneet aika lailla. Ensin palautetaan liikeradat, sitten myös voima.

Tyypillinen potilas on viisissäkymmenissä oleva rouva. Kaatuminen on naisille jostain syystä tavallisempaa kuin miehille.

– Luultavasti se johtuu hormonaalisesta muutoksesta, mitä vaihdevuodet tuovat. Se aiheuttaa lihasvoiman ja -massan katoa ellei sitä estä harjoitteilla.

Pahin seuraus kaatumisesta on kuolema. Kaatuminen on tietyssä ikäryhmässä viidenneksi yleisin kuolinsyy Suomessa.