Luvaton pato tuhosi taimenen kutupuron ja sudenkorentojen kodin

Kouvolalaisyrittäjä rakensi tekolammen ilman lupia. Luontoväki teki poliisille tutkintapyynnön ja asiaa tutkitaan nyt ympäristön turmelemisena. Valvova viranomainen on määrännyt luvattoman padon purettavaksi.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Kouvolan Sippolaan on rakentumassa vapaa-ajanviettokeidas. Paikallinen yrittäjä puuhaa vanhan Raussin kyläkoulun ympäristöön golfkenttää ja onpa suunnitelmissa vilahdellut konserttikäyttöön suunniteltu esiintymislavakin.

Alueelle on tämän vuoden aikana rakennettu notkomaisemaan keinotekoinen lampi, jonka on ollut tarkoitus toimia esimerkiksi golfkentän vesiesteenä. Lampi saatiin aikaan patoamalla notkanteen pohjalla virrannut Raussinoja-niminen puro.

Padonteosta kuitenkin jäi yksi vaihe tekemättä, nimittäin lupien hakeminen aluehallintovirastolta. Luvattomasta padosta on tehty tutkintapyyntö Kymenlaakson poliisille, joka on aloittanut tapauksen tiimoilta esitutkinnan. Rikosnimikkeenä on ympäristön turmeleminen. Tutkintapyynnön jätti Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri.

- Tämä puro oli luontotyypiltään äärimmäisen harvinainen savimaan puro, niitä on eteläisessä Suomessa todella vähän. Se on ollut sopivaa elinympäristöä muun muassa suojellulle sudenkorentolajille ja puro on saattanut olla Sippolanjoen luontaisen taimen- ja harjuskannan lisääntymisaluetta, listaa Luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas.

Luville ei löytynyt myöntäjää

Padon teki tunnettu kouvolalainen yrittäjä Taisto Raussi. Hän taustaltaan löytyy muun muassa konepajayrittämistä. Kouvolassa hänet on palkittu ansioistaan yrittäjänä. Mies myöntää menetelleensä väärin.

- Koetin selvittää, mistä luvat saisi tai kuka voisi asiassa minua neuvoa, mutta en saanut sellaista henkilöä käsiini. Lähdin siis toteuttamaan patoa omin päin ja se oli minun mokani, Raussi toteaa.

Ympäristöasiat jäivät selvittämättä

Poliisin esitutkinta vie aikansa ja mahdollinen syyte ja sen laatu ratkeavat myöhemmin. Padon päivät sen sijaan ovat melko varmasti luetut. Kun rakentamiselle ei ole lainvoimaista lupaa, on valvova viranomainen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus määrännyt padon purettavaksi ja vedenpinnan laskettavaksi alkuperäiselle tasolleen. ELY-keskuksesta muistutetaan, että lupien vaatimiselle on perusteensa.

- Luvittamisen idea on se, että luvan hakemisen yhteydessä hakijan pitää selvittää luontoarvot, painottaa vesistöpäällikkö Visa Niittymäki Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Padon rakentanut yrittäjä Raussi ei aio aivan näin vähällä luovuttaa. Kalliilla rakennettu patopenger saa hänen mukaansa jäädä paikalleen.

- Käytämme sitä raskaiden ajoneuvojen tienä, kun rakennamme golfkenttää, hän sanoo.

Mikäli lammen paikka joudutaan ennallistamaan, kuten ELY-keskus vaatii, jää luontoväelle jännitettävää. On iso kysymysmerkki, palautuuko luonto purouoman kohdalla enää ennalleen. Rikostutkinnan  toivotaan olevan viesti muille maanomistajille.

- Vaikuttaa siltä, että Kymenlaaksossa on maanomistajia, jotka haluavat näissä asioissa toimia omavaltaisesti. Toivottavasti oikeudelliset seuraukset ja julkisuus saisi ajattelemaan kahdesti, ennen kuin kukaan vastaavaan ryhtyy, pohtii Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas.