1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Lumikola keksittiin uusiksi - video

Oululaisen keksijän Tapio Viitajylhän keksintö keventää lumen kolaamista. Uudenlaisessa lumikolassa hyödynnetään tekniikkaa, joka on jo käytössä Viitajylhän aiemmassa keksinnössä, jolla pudotetaan lunta talojen katoilta.

tekniikka
Kolatapio
Tapio Viitajylhä on kehitellyt erilaisia lumityökaluja.

Viitajylhä esitteli keksintöään haastavissa olosuhteissa, sillä vesisade teki edellisenä päivänä sataneesta lumesta raskasta ja vaikeasti kolattavaa. Kolatapio-nimeä toistaiseksi kantava keksintö perustuu siivekkeeseen, joka leikkaa ja tiivistää lumen ja siirtää sen liukkaan muovin päälle.

Muovin avulla lumi on kevyt siirtää paikasta toiseen. Luistavan muovin päältä lumi on myös helppo tönäistä pois samaisen siivekkeen avulla. Laitetta voidaan käyttää jopa yhdellä kädellä. Viitajylhän mukaan kolaa on kevyt käyttää naisenkin voimilla.

Viitajylhä pohti, mikä olisi sellainen tuote, jota kaikki tarvitsevat. Hän huomasi, että lumikolia myydään paljon, mutta niiden kehitys ei ole mennyt eteenpäin. Lumenpudotuslaitteestaan saatua kokemusta hyödyntäen Viitajylhä kehitteli pitkään lumikolaansa, jolle hän on nyt hakenut myös patentin.

Viitajylhän yrityksen politiikka on se, että kaikki pyritään tekemään Suomessa. Markkinoita puolestaan haetaan kauempaakin.

– Viime viikolla lähti ensimmäinen erä lumenpudotinta Venäjälle. Toivottavasti myös lumikola löytää sieltä markkinoita, toteaa Viitajylhä.

Lue seuraavaksi