1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuittipakko tulee – narikassa jatkossa kassa, torilla turha kysellä

Laki muuttuu vuodenvaihteesta ja yrittäjän on pääsääntöisesti aina tarjottava maksavalle asiakkaalle kuitti, muistuttaa Verohallinto. Esimerkiksi baarien narikoissa ovimiehet valmistautuvat tammikuusta alkaen käyttämään kassakoneita.

talous
Tyhjä ravintolan naulakko
Yle

Verohallinto muistuttaa vuodenvaihteessa voimaan astuvasta kuittipakosta.

Elinkeinonharjoittajan on uuden lain mukaan heti 1. tammikuuta alkaen tarjottava maksavalle asiakkaalle kuittia. Laki koskee kaikkia tavaroita tai palveluita myyviä elinkeinoharjoittajia, joiden liikevaihto on yli 8 500 euroa.

Esimerkiksi ravintoloiden vaatesäilytyksessä ovimiehelle on perinteisesti maksettu kolikot käteen ilman paperitositetta. Harmaata taloutta kitkevä laki on nyt tuomassa narikoihin pääsääntöisesti yksinkertaisia kassakoneita, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

– Paperia on vähintäänkin tarjottava asiakkaalle, Aittoniemi toteaa.

On todennäköistä, että pääsymaksullisissa ravintoloissa narikkamaksu veloitetaan samaan kuittiin. Silloin tositteessa tulee olla pääsymaksu ja säilytysmaksu omilla riveillään, sillä niillä on eri veroprosentit, kertoo Aittoniemi.

Jotkut elinkeinoharjoittajat säästyvät vielä jatkossa yleiseltä kuitintarjoamisvelvollisuudelta. Rajauksen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi automaattimyynti, arpajaislainsäädännön mukainen toiminta sekä ulkona tapahtuva tori- ja markkinamyynti, johon ei liity anniskelua.

Viranomaiset valvovat kuittilakia tehostetusti alkuvuodesta 2014.

Lue seuraavaksi