Liian mukava tuoli ei liikuta

Suomessa on perinteisesti satsattu toimistotuolien ergonomiaan ja yksilön mukaan säädeltäviin ratkaisuihin. Pitkään istumisen sijaan työntekijöitä patistetaan nyt tuoleista ylös vaihtuvien työpisteiden, monitilatoimistojen ja uudenlaisten työskentelytapojen avulla.

terveys
Muotoilun kehitysjohtaja Riikka Salokannel
Riikka Salokannel on tottunut tekemään töitä myös seisten.Tuija Veirto / Yle

Tällä hetkellä kansalaisten istumisesta ollaan huolestuneita ministeriöitä myöten.

- Perinteisesti esimerkiksi tuolisuunnittelussa ergonomia on ollut äärimmäisen tärkeällä sijalla. Se on yksi suomalaisen kalustesuunnittelun vahvuuksia, sanoo Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n kehitysjohtaja Riikka Salokannel.

Se, että Suomessa osataan valmistaa ergonomisesti hyvin toimivia, istumista tukevia ja yksilön tarpeisiin mukautuvia, säädeltäviä tuoleja, on toisaalta kaksiteräinen miekka.

- Niissä on helppo istua ylipitkiä aikoja, vaikka koko työpäivä, Salokannel naurahtaa.

Vieraisiin pöytiin kannattaa istua

Siisti sisätyö, jota muotoilun kehitysjohtaja itsekin tekee, tarkoittaa useimmiten myös paljon istumista.

- Istun paljon, mutta onneksi työ on liikkuvaa ja pääsen istumaan erilaisissa tuoleissa ja erilaisten pöytien ääressä, Salokannel kertoo.

Kalustesuunnittelulla pyritään Salokanteleen mukaan tällä hetkellä ohjaamaan työpaikan toimintoja siihen, että yhdessä paikassa ei olisi syytä istua liian pitkiä aikoja.

Näin on esimerkiksi hänen omalla työpaikallaan.

Niissä on helppo istua ylipitkiä aikoja, vaikka koko työpäivä.

Riikka Salokannel

- Meillä on käytössä monipistetyöskentely ja säädeltävät työpöydät. Välillä istut työpöydän ääressä, välillä seisot. Ja esimerkiksi puhelujen hoitamista varten on muun muassa erillisiä puhelintuoleja, jotta liikkuvuutta tulisi.

Riikka Salokannel näkee, että haastena työpaikoilla on löytää kaikkien kannalta toimivat ratkaisut. Paitsi että kalusteilta vaaditaan muunneltavuutta, kyse on muutoksista koko toiminta- ja työkulttuuriin.

Myös tekniikka ja mobiililaitteet ovat mahdollistaneet sen, että aina ei tarvitse edes olla työpaikalla, vaan työtä voi tehdä myös toimipaikan ulkopuolella.

- Kyse ei ole enää siitä, kuinka yksi ihminen toimii vaan siitä, kuinka koko työyhteisö toimii. Kalustesuunnittelijoiden ja -valmistajien tehtävänä on lopulta löytää kaikkien kannalta toimivat ratkaisut, sanoo Salokannel.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on istumatyö 12.12.2013 kello 14.30–15.00.