Nokian verokiista Intiassa voi kaatua Suomen syliin

Nokian satojen miljoonien eurojen verokiista Intiassa saattaa käydä kalliiksi Suomen valtiolle. Suomi voi joutua palauttamaan Nokialle sen maksamia veroja, jotta yhtiötä ei verotettaisi kahteen kertaan samoista tuloista. Kiistassa on kyse 250 miljoonasta eurosta.

talous
Matkapuhelimia valmistavia työntekijöitä.
Nokian tehdas Chennaissa.Reuters

Intialaisen verokarhun mukaan Nokia on maksanut Suomeen veroja, jotka kuuluisivat Intiaan. Nokialta vaaditaan 250 miljoonaa euroa verorästejä.

Suomella ja Intialla on verosopimus, jonka pitäisi taata, että yritys ei joudu maksamamaan samoista tuloista veroja kahteen maahan. Elinkeinoelämän keskusliiton veroasiantuntijan Virpi Pasasen mukaan onkin mahdollista, että Suomi joutuu palauttamaan jo maksetut verot.

- Silloin kun on olemassa verosopimus, niin lähtökohtana on, että sen toisen maan tulkintaa kunnioitetaan yrityksen kotivaltiossa ja kahdenkertainen verotus poistetaan.

Pasasen mukaan kahdenkertaisuuden poistaminen tapahtuu hyvittämällä samasta tulosta vieraalle valtiolle maksettu vero.

Kaksinkertainen verotus yleistyvä riesa

Kaksinkertaisissa verotustilanteissa Suomi on useinkin joutunut maksamaan veroja yritykselle takaisin. Merkittäviä tapauksia tulee esille vuosittain. Mutta Nokian tapauksessa mittaluokka on ennätyksellinen.

Nokian tyyppisessä tilanteessa Tampereen yliopiston vero-oikeuden professori Seppo Penttilä pitää verojen palauttamista kuitenkin mahdollisena. Toinen vaihtoehto on, että yhtiö joutuu nielemään niin sanotut kansainvälisen toiminnan riskit ja maksamaan verot kahteen maahan.

- Kyllä niitä veroja palautetaan, ja varsinkin EU-alueella pitää päästä sopimukseen, että kaksinkertaista verotusta ei jää voimaan. Mutta EU:n ulkopuolella tilanne on huonompi.

Huonompi tilanne tarkoittaa huonompaa yrityksen näkökulmasta. Jos Intia ja Suomi eivät pääse sopimukseen, voisi Nokia joutua maksamaan verot molemmille.

Intia säälimätön neuvottelija

Molemmat veroasiantuntijat muistuttavat, että Intia harvemmin pehmoilee veroneuvotteluissa.

- Kyllä Intia on maineeltaan yksi agressiivisimmasta verottajista, sanoo EK:n Pasanen.

- Intiassa monet suuret kansainväliset yritykset ovat olleet vaikeuksissa, tämäntyyppisiä prosesseja on vireillä paljon, vahvistaa professori Penttilä.

Nokialla on kiire. Sen pitäisi saada päätös veroasiasta tänään torstaina, jotta verottajan pantiksi vaatima Chennain tehdas voisi siirtyä sovitusti Microsoftille.