Fortumin kurssi kovaan nousuun

Kurssi ampaisi Helsingin pörssin avatessa yli kuusi prosenttia plussalle.

talous

Helsingin pörssi vastaanotti Fortumin sähkönsiirron myynnin kurssikiidolla. Heti pörssin avatessa torstaiaamuna energiayhtiön osake nousi kuusi prosenttia. Päivällä nousu taittui kolmeen prosenttiin, ja pörssin sulkeutuessa klo 18.30 se oli 2,4 prosenttia.

Fortum on sopinut 2,55 miljardin euron kauppahinnan sähkönsiirrostaan. Ostajana on ulkomaisia sijoitusyhtiöitä, Keva ja LähiTapiola. Myyntihinta on selvästi odotettua kovempi, kommentoi Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus.

– Kauppahinta oli selvästi parempi kuin markkinoilla yleisesti odotettiin. Arviot olivat pyörineet 20–30 prosenttia matalammalla tasolla. Fortum sai tästä varsin hyvän hinnan, Brotherus sanoo.

– Nyt kun tämä Suomen liiketoiminta on myyty, se povaa hyvää hintaa myös Ruotsin ja Norjan sähkönsiirtoliiketoiminnan myynnille.

Sähkönsiirtobisnes on Brotheruksen kuvailujen mukaan vakaata pienen riskin toimintaa. Fortum kuitenkin hamuaa kasvua.

– Tällä tavalla toiminta sopii hyvin eläkerahan profiiliin, Brotherus sanoo.

Kauppa ei luonnollisestikaan ole kirkossa kuulutettu ennen viranomaisten hyväksyntää.

– Tietysti tähän liittyy epävarmuutta. Ostajana on suomalaisia eläkeyhtiöitä, ja sillä tavalla kansalliseen turvallisuuteen liittyvät asiat on ehkä varmistettu. Uskoisin, ettei tätä liiketoimintaa olisi täysin ulkomaisiin käsiin myytykään.