Näin opit menestymään ravipeleissä – asiantuntijoiden vinkit

Ruotsalaiset käyttävät runsaasti rahaa hevospeleihin, kun suomalaiset taas ovat lottokansaa. Raviurheilun saloista pääsee perille maallikkokin, kunhan jaksaa perehtyä. Ravipeleihin käytettyjen ropojen palautusprosentti on lottoa suurempi, vaikkakin miljoonavoitot ovat harvinaisia.

urheilu
Ravikilpailut talvikelillä
YLE

Mitä ihmettä tarkoittavat eepee (epäpuhdas ravi), hellankoukku (kuumana käyvä hevonen) tai potilas (alkeellisiin virheisiin lankeava ohjastaja)? Raviurheilu on ulkopuoliselle munkkilatinaa ja pelitkin erikoisine hevosten nimineen tuntematon maailma.

- Kieltämättä ravipelit ovat asiantuntijapelejäkin monimutkaisempia eli niin sanottuja eksperttipelejä, myöntää Fintoto Oy:n kehityspäällikkö Janne Ekholm.

Neuvot vasta-alkajille

Syytä ei ole kuitenkaan pelästyä. Raviurheilun salat voi oppia maallikkokin, vaikkakaan pelit eivät ole vasta-alkajille helppoja – sisäistettäviä asioita on paljon.

- Parasta on vain rohkeasti lähteä raveihin tutustumaan lähtölistaan ja hevosiin, neuvoo raviselostaja Lauri Hyvönen Joensuusta.

- Lähtölistasta kannattaa ensinnäkin katsoa voittosumma: mitä suurempi summa, sen paremmin hevonen on pärjännyt. Myös edellisten starttien menestys on syytä ottaa selville ja ylipäätään koko uran statistiikka.

Pirteän ja rennon näköinen eläin yleensä ravaa hyvin.

Lauri Hyvönen

Maallikkoa saattaa miellyttää hevosen ulkonäkö.

- Omaan silmäänsä kannattaa luottaa. Pirteän ja rennon näköinen eläin yleensä ravaa hyvin. Epävireisyyden puolestaan aistii helposti: hevonen käy kuumana ja liikkeissä on epärytmisyyttä, Hyvönen sanoo.

Neuvot edistyneemmille

Kun raviurheilu alkaa tulla tutummaksi on aika edistyneemmille vinkeille. Silloin kuvaan astuvat vaikeammat sanat ja omaksuttavaa on huomattavasti enemmän.

Neuvoja jakaa Joensuun Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen:

- Hevosen suoritusvarmuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Ravuri voi olla lahjakas, mutta häiriöherkkä. Sitten on tasaisen varmoja suorittajia.

- Lähtöpaikalla on merkitystä eli millaisessa lähdössä hevonen juoksee. Volttilähdössä lähdetään joko perusmatkalta tai takamatkalta. Perusmatkalta lähtiessä on helpompi pärjätä. Autolähdössä puolestaan lähtöpaikkana on joko etu- tai takarivi, selventää Pykäläinen.

- Juoksun kulku on myös tärkeää, eli eteneekö hevonen urku auki alusta loppuun vai käytetäänkö taktiikkajuoksua. Taktiikkajuoksussa mennään alkumatka hiljempaa ja sitten kiristetään vauhti lopussa.

Vaihtoehto lottoamiselle?

Suomalaiset ovat tunnetusti lottokansaa. Lottoaminen ei kuitenkaan pohjaudu minkäänlaiseen karttuneeseen tietoon, kuten raviurheilussa. Suomalaiset käyttävät rahaa hevospeleihin noin 250 miljoonaa euroa vuodessa, josta noin 150 miljoonaa palautuu voittoina pelaajille.

Palautusprosentti on lottoa suurempi, mutta voittosummat toki pienempiä.

- Miljoonavoitot ovat mahdollisia, mutta harvinaisia, vahvistaa Fintoton kehityspäällikkö Janne Ekholm.

Suosituin pelimuoto on kaksoisvedonlyönti eli kaksari. Siinä veikataan kahta parasta ravuria, eikä järjestyksellä ole väliä.

Ruotsissa ravipelit ovat huomattavasti suositumpia kuin Suomessa.