Ankara talvisää iski Lähi-itään - pakolaisleireissä kahlataan lumessa

Teltoissa asuvat pakolaiset kärsivät hyytävästä talvisäästä. Lähi-itään sataa reilu lumikerros, joka pian muuttuu sohjoksi.

Ulkomaat

Kylmä ilmavirtaus on levinnyt Lähi-itään. Talviset olosuhteet haittaavat elämää monissa maissa, mutta pakolaisleireissä olot ovat muuttuneet sietämättömiksi.

Lunta sataa aina Israelin keskiosia myöten. Esimerkiksi Jerusalemiin ennustetaan satavan torstain aikana kymmenkunta senttiä lunta, pohjoisille ylänköalueille enemmänkin. Etelämpänä, esimerkiksi Gazan alueella sade on tullut vetenä ja saanut kadut tulvimaan.

Suuressa osassa Isaraelia koulut pidetään suljettuina vaikeiden liikenneolojen vuoksi. Linja-autoliikenne toimii kuitenkin kutakuinkin normaalisti.

Jordaniassa valtiolliset virastot, pankit ja koulut ovat tänään torstaina kiinni lumen takia ja asukkaita kehotetaan pysymään sisätiloissa.

Syyrialaispakolaisten leireillä Libanonissa ja Syyrian sisällä olot ovat kurjat. Sadoilla tuhansilla ihmisillä on asumuksenaan vain lämmittämätön ja maapohjainen teltta. Sohjo ja kylmä tulli tunkeutuvat sisään asumuksiin, joiden asukkailla ei ole kunnollisia talvivarusteita. Lapsilla ei useinkaan ole esim. päähineitä tai käsineitä. Uutistoimistot kertovat tapauksista, kun epätoivoiset ihmiset polttavat omaisuuttaan saadakseen edes jonkinlaista lämmitystä.

Lämpötila alueella on nollan tienoilla, mutta laskee yöllä 3 - 5 astetta pakkaselle.

Avustusjärjestöt ja Libanonin armeija ponnistelevat jakaakseen pakolaisille muovisuojia, mattoja ja peittoja.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset