1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mandelan muistojuhlassa kohauttanut tulkki: Sain skitsofreniakohtauksen

Huijariksi syytetty tulkki sanoo, että hän menetti kesken muistopuheiden tulkkauksen keskittymiskykynsä ja alkoi kuulla ääniä sekä nähdä harhanäkyjä.

Oikealla Nelson Mandelan muistojuhlassa puhujalavalla esiintynyt ja huijariksi paljastunut viittomakielen tulkki juhlan aikana 10. joulukuuta. Kuva: SABC

Mandelan muistojuhlassa esiintynyt ja huijariksi syytetty tulkki puolustautuu sanomalla, että hän kärsi tulkkauksen aikana skitsofreniakohtauksesta, jossa näki näkyjä ja kuuli ääniä.

Etelä-Afrikan viittomakieltä osaavien mukaan mies vain seisoi lavalla muistojuhlassa ja liikutti käsiään, mutta ei viittonut mitään ymmärrettävää.

Johannesburgilaisen The Star -lehden haastattelema mies sanoo, että hänellä on skitsofreniaan lääkitys. Muistojuhlassa hän sanoo menettäneensä keskittymiskykynsä ja alkaneensa kuulla ääniä sekä nähdä harhanäkyjä.

- En voinut tehdä mitään. Olin yksin hyvin vaarallisessa tilanteessa, mies puolustaa. Hän sanoo yrittäneensä hallita itseään ja olla näyttämättä muille, mitä tapahtui.

- Olen hyvin pahoillani, hän sanoo.

Kysymykseen, miksei poistunut lavalta hän sanoi, että tunsi olevansa velvoitettu jäämään tapahtuman historiallisen merkityksen vuoksi, vaikkei kyennytkään kuulemaan tai keskittymään kunnolla.

Mies seisoi lavalla muun muassa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puhuessa. Hänen käsittämätön tulkkauksensa on herättänyt suuren kohun kuurojen keskuudessa muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Mies tulkannut ANC:lle aiemminkin

Etelä-Afrikan kääntäjäinstituutti sanoo suhtautuneensa mieheen varauksellisesti jo aiemmin. Tämä on tulkannut muun muassa hallitsevan ANC-puolueen tilaisuuksissa.

Instituutin puheenjohtajan Johan Blaauwin mukaan miehen työstä on tullut niissäkin yhteyksissä valituksia, mutta puolue ei ole ryhtynyt toimiin.

Sekä ANC että muistojuhlan järjestämisestä vastannut maan hallitus sanovat, etteivät he tiedä, kuka tulki on. ANC sanoo tutkivansa asiaa.

Mies on tallentunut videolle kahdessa ANC:n viime vuonna järjestetyssä suurtilaisuudessa. Hän näkyy lavalla tulkkaamassa presidentti Jacob Zuman vieressä.

Hän itse sanoo työskentelevänsä eräälle tulkkausyritykselle ja ANC:n palkanneen hänet tiistain muistoseremoniaan.